ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Σε πυρκαγιά οφείλεται η τραγωδία με το πυρηνοκίνητο βαθυσκάφος

Ρωσία: Σε πυρκαγιά οφείλεται η τραγωδία με το πυρηνοκίνητο βαθυσκάφος

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε σήμερα ότι το στρατιωτικό υποβρύχιο το οποίο επλήγη από πυρκαγιά την 1η Ιουλίου ήταν πυρηνοκίνητο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο Σόιγκου πληροφόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το δυστύχημα κατά το οποίο έχασαν την ζωή τους 14 ναυτικοί οφείλεται σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο τμήμα των ηλεκτρικών συσσωρευτών και ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας του ερευνητικού βαθυσκάφους που καλύπτεται από το στρατιωτικό απόρρητο απομονώθηκε πλήρως.

«Η κύρια αιτία του περιστατικού εντοπίσθηκε και ήταν φωτιά στο τμήμα ηλεκτρικών συσσωρευτών, η οποία εξαπλώθηκε στην συνέχεια».

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του σκάφους έχει απομονωθεί πλήρως. Επιπλέον, το πλήρωμα ακολούθησε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για την προστασία του αντιδραστήρα, ο οποίος είναι πλήρως λειτουργικός και αυτό δίνει την ελπίδα ότι το βαθυσκάφος θα αποκατασταθεί σύντομα.

Είναι η πρώτη φορά από την τραγωδία που οι ρωσικές αρχές αναγνωρίζουν ότι το βαθυσκάφος, ο τύπος του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, λειτουργούσε με πυρηνική ενέργεια.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα Kommersant, η φωτιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα σε έναν από τους πίνακες του υποβρυχίου με αποτέλεσμα να αναφλεγούν καλώδια ή λάδι. Στην συνέχεια, ο καπνός διαδόθηκε μέσω του εξαερισμού σε όλα τα τμήματα.

Την ώρα της πυρκαγιάς, τα μέλη του πληρώματος ξεκουράζονταν και δεν είχαν τον χρόνο να φορέσουν τον εξοπλισμό προστασίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που προσθέτει ότι μόνο πέντε του πληρώματος επέζησαν, έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά και έφεραν στην επιφάνεια το υποβρύχιο.

Σύμφωνα με την Kommersant, οι ναυτικοί που βρίσκονταν σε εκπαιδευτική αποστολή κοντά στις ρωσικές ακτές, δεν είχαν την αναγκαία εμπειρία στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των ρωσικών αρχών, οι 14 ναυτικοί που έχασαν την ζωή τους ήταν αξιωματικοί υψηλής εξειδίκευσης εισέπνευσαν τοξικούς καπνούς κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς. Το δυστύχημα συνέβη εντός των ρωσικών χωρικών υδάτων σε σκάφος που από τις ρωσικές αρχές περιγράφεται ως ερευνητικό υποβρύχιο, η βάση του οποίου είναι το στρατιωτικό λιμάνι Σεβερομόρσκ, στην θάλασσα Μπάρεντς, έδρα του Βόρειου Ρωσικού Στόλου.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει πληροφορίες για το δυστύχημα επικαλούμενο «το κρατικό απόρρητο».

Σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, το βαθυσκάφος είναι το AS-31, εκσυγχρονισμένη εκδοχή του AS-12, που ονομάζεται "Locharik", ένα μυστικό σκάφος που προορίζεται για ειδικές ή ερευνητικές επιχειρήσεις και έχει δυνατότητα κατάδυσης στα 6.000 μέτρα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)