Βρετανική επιχείρηση κατά Ιράν

Βρετανική επιχείρηση κατά Ιράν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ. Οι πιέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απέναντι στο Ιράν έλαβαν χθες τα ξημερώματα τη μορφή Βρετανών κομάντος που καταρριχήθηκαν από ελικόπτερο σε ιρανικό δεξαμενόπλοιο στα στενά του Γιβραλτάρ. Η επιχείρηση διάρρηξης των ενεργειακών δεσμών του Ιράν με τους συμμάχους του στη Συρία βασίστηκε στις «ξεχασμένες» κυρώσεις που είχε επιβάλει το 2012 η Ευρωπαϊκή Ενωση στον ενεργειακό τομέα της Συρίας.

Το σουπερτάνκερ «Grace 1», ιρανικών συμφερόντων με σημαία Παναμά, ακινητοποιήθηκε από Βρετανούς πεζοναύτες οι οποίοι ενήργησαν κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αρχές του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους του Γιβραλτάρ ανακοίνωσαν ότι το δεξαμενόπλοιο κατευθυνόταν προς τα συριακά διυλιστήρια Μπανιάς, τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης.

To ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε εξηγήσεις από τον Βρετανό πρέσβη στην Τεχεράνη, καταγγέλλοντας «παράνομη κατάσχεση» δεξαμενόπλοιου. «Πρόκειται για καταστροφική ενέργεια που μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις στον Περσικό», δήλωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι αρχές της Ε.Ε. ενημερώθηκαν από το Γιβραλτάρ και τη Μεγάλη Βρετανία για το μέτρο που ελήφθη με βάση το καθεστώς των κυρώσεων του 2012, αλλά δεν σχολίασαν την ασυνήθιστη ενέργεια.

Κυρώσεις κατά το δοκούν

Οι κυρώσεις στον χώρο της Μεσογείου εφαρμόζονται κατά το δοκούν, όπως δείχνει η απρόσκοπτη ροή πολεμικού υλικού προς τη Λιβύη, παρά το διεθνές εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη χώρα. Πριν από λίγες εβδομάδες έφθασαν στη Λιβύη τουρκικά στρατιωτικά οχήματα, υλικό και αξιωματικοί του τουρκικού στρατού, προκειμένου να ενισχύσουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Τρίπολης, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξοπλίζουν και ενισχύουν ποικιλοτρόπως τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, που πολιορκούν τη λιβυκή πρωτεύουσα.

Αγνοώντας πλήρως τις εξελισσόμενες συγκρούσεις στη Λιβύη, η Ουάσιγκτον εστιάζει την προσοχή της στο Ιράν, σφίγγοντας όλο και περισσότερο τον κλοιό γύρω από τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας.

Το «Grace 1» επισήμως μετέφερε πετρέλαιο από τη Βασόρα του Ιράκ, αν και οι πληροφορίες που διέρρευσαν σε δυτικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι το σκάφος δεν ενεγράφη ποτέ στα μητρώα του ιρακινού λιμανιού. Αντιθέτως, είχε κλειστό το σύστημα γεωεντοπισμού, το οποίο άνοιξε μόνον αφότου βρέθηκε κοντά στο Ιράν.

Το υπερδεξαμενόπλοιο είναι πολύ μεγάλο για να διασχίσει φορτωμένο τη Διώρυγα του Σουέζ. Ως εκ τούτου, αν επέλεγε τη διαδρομή αυτή, θα έπρεπε να ξεφορτώσει το πετρέλαιο στη νότια είσοδο της διώρυγας και να το παραλάβει εκ νέου στη βόρεια έξοδο. Αυτό όμως θα εξέθετε το φορτίο σε κατάσχεση από τις αιγυπτιακές αρχές, ως εκ τούτου προτιμήθηκαν ο περίπλους της Αφρικής και η είσοδος στη Μεσόγειο από τα στενά του Γιβραλτάρ.

Στις αρχές της εβδομάδας, η παρουσία του Ιράν στη Συρία δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα, με τους εκτεταμένους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε η αεροπορία και ενδεχομένως και το ναυτικό του Ισραήλ εναντίον τουλάχιστον 12 στόχων στο εσωτερικό της Συρίας.  Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έκανε πίσω στο ενδεχόμενο άμεσης στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τεχεράνη, αλλά οι κινήσεις που ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία συνεχίζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή