Λίβυοι φρουροί πυροβολούσαν τους πρόσφυγες

Λίβυοι φρουροί πυροβολούσαν τους πρόσφυγες

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες ότι Λίβυοι φρουροί άνοιξαν πυρ εναντίον προσφύγων και μεταναστών που επιχείρησαν να εγκαταλείψουν καταυλισμό όταν δέχθηκαν αεροπορική επιδρομή. Τουλάχιστον 53 άνθρωποι, ανάμεσά τους και έξι παιδιά, έχασαν τη ζωή τους. Εκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ανέφερε ότι σημειώθηκαν δύο επιδρομές την περασμένη Τρίτη, μία εναντίον ακατοίκητου γκαράζ και μία εναντίον στρατοπέδου, στο οποίο διέμεναν 120 πρόσφυγες και μετανάστες. Σοροί ανασύρονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ από τα συντρίμμια, με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιη η αύξηση του τελικού απολογισμού.

Περίπου 500 άνθρωποι παραμένουν στο κέντρο κράτησης στην Τατζούρα, ανατολικά της Τρίπολης. Τέσσερις Νιγηριανοί επρόκειτο να παραδοθούν στη νιγηριανή πρεσβεία, ενώ σχεδιάζεται η αποστολή 31 γυναικών και παιδιών στο κέντρο αναχωρήσεων της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ στην Τρίπολη.

Η Λιβύη είναι ένα από τα κύρια σημεία αναχώρησης για Αφρικανούς μετανάστες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο επιβαίνοντας σε βάρκες με προορισμό την Ιταλία, αλλά πολλοί αναχαιτίζονται στη θάλασσα και οδηγούνται πίσω από τη λιβυκή ακτοφυλακή, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι 53 νεκροί είναι ο υψηλότερος απολογισμός που έχει αναφερθεί δημόσια από αεροπορική επιδρομή ή βομβαρδισμό αφότου οι ανατολικές δυνάμεις υπό τον Χαλίφα Χάφταρ εξαπέλυσαν χερσαία και αεροπορική επίθεση πριν από τρεις μήνες, με σκοπό την κατάληψη της Τρίπολης, που είναι η βάση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Οι απώλειες αμάχων που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση έχουν σχεδόν διπλασιαστεί ως αποτέλεσμα αυτής και μόνο της επίθεσης», αναφέρει η έκθεση του OCHA, μία ημέρα αφότου αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν πως οι αεροπορικές επιδρομές μπορεί να συνιστούν έγκλημα πολέμου. Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν πει κατ’ επανάληψιν πως η Λιβύη δεν είναι ασφαλές μέρος για τους διασωθέντες μετανάστες που στέλνονται πίσω και έχει κάνει εκκλήσεις για την απελευθέρωση μεταναστών και προσφύγων και για τη μεταφορά τους σε ασφαλές καταφύγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή