Γιούνκερ και Τουσκ στηρίζουν Φον ντερ Λάιεν

Γιούνκερ και Τουσκ στηρίζουν Φον ντερ Λάιεν

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έτυχε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία προτείνεται ως διάδοχός του από τους ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. Οι δύο αξιωματούχοι αγκαλιάστηκαν εγκάρδια μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες στις Βρυξέλλες, την πόλη όπου η Γερμανίδα πολιτικός γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά χρόνια της, καθώς ο πατέρας της υπηρετούσε στον μηχανισμό της «νεαρής» Κομισιόν, όταν η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έκανε τα πρώτα βήματά της.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που υποδέχομαι με ανοικτές αγκάλες μια αληθινή Ευρωπαία. Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος όταν πρόκειται να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», τόνισε ο Γιούνκερ μέσω Twitter με αφορμή τη συνάντηση.

Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκθείαζε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον συμβιβασμό που επετεύχθη, ύστερα από τρεις ημέρες δύσκολων διαπραγματεύσεων, για τη διανομή των κορυφαίων αξιωμάτων της Ενωσης. Η υποστήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών είναι αναγκαία προϋπόθεση για να επικυρωθεί ο διορισμός της Φον ντερ Λάιεν, κάτι που θεωρείται πιθανό αλλά όχι δεδομένο.

«Για πρώτη φορά πετύχαμε ιδανική ισορροπία των φύλων στα κορυφαία αξιώματα», τόνισε ο Τουσκ, αναφερόμενος στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προτείνει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά και την Κριστίν Λαγκάρντ ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που βασίστηκε στον συμβιβασμό της Αγκελα Μέρκελ με τον Εμανουέλ Μακρόν, προκαλεί δυσαρέσκειες στο Στρασβούργο. Πολλοί ευρωβουλευτές δυσφορούν με την ακύρωση της αρχής του Spitzenkandidat, δηλαδή της επιλογής του προέδρου της Κομισιόν μεταξύ των ηγετών των μεγαλύτερων πολιτικών συνασπισμών που πήραν μέρος στις ευρωεκλογές, θεωρώντας ότι επικρατούν τα εθνικά συμφέροντα εις βάρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, οι Πράσινοι και οι ανατολικές χώρες διαμαρτύρονται γιατί δεν εκπροσωπούνται στα κορυφαία αξιώματα της Ενωσης.

Στη Γερμανία, ο πρώην πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε τους συντρόφους του να αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω της υποχώρησης της Μέρκελ ως προς την αρχή του Spitzenkandidat. Αλλά και ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ αποδοκίμασε τη Μέρκελ, γιατί απείχε από την ψηφοφορία για τη Φον ντερ Λάιεν προκειμένου να μη διαρραγεί η εύθραυστη συμμαχία της με το SPD.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή