Καλά στην υγεία του και ασφαλής στο Τόκιο ο Αυστραλός που είχε κρατηθεί στη Βόρεια Κορέα

Καλά στην υγεία του και ασφαλής στο Τόκιο ο Αυστραλός που είχε κρατηθεί στη Βόρεια Κορέα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αυστραλός φοιτητής Άλεκ Ζίγκλεϊ που αφέθηκε ελεύθερος αφού κρατήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα στη Βόρεια Κορέα δήλωσε σήμερα ότι είναι καλά και ασφαλής στο Τόκιο, ενώ πρόσθεσε ότι σκοπεύει να επιστρέψει στην καθημερινότητά του, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει τι του συνέβη στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Ζίγκλεϊ, που έφτασε χθες Πέμπτη στο Τόκιο για να επανενωθεί με την Γιαπωνέζα σύζυγό του, ήταν ένας από τους λίγους Δυτικούς που σπούδαζαν στη Βόρεια Κορέα. Στις 25 Ιουνίου τα ίχνη του χάθηκαν.Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο τον συνέλαβαν οι αρχές της Βόρειας Κορέας, ενώ άγνωστες παραμένουν και οι συνθήκες απελευθέρωσής του. Οι αρχές της Αυστραλίας πάντως τον προειδοποίησαν να μην επιστρέψει στην Πιονγκγιάνγκ.

«Θέλω όλοι να γνωρίζετε ότι είμαι καλά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ζϊγκλεϊ. «Είμαι πολύ χαρούμενος που επανενώθηκα με τη σύζυγό μου Γιούκα και που έχω μιλήσει με την οικογένειά μου στο Περθ για να τους διαβεβαιώσω ότι είμαι καλά», πρόσθεσε.

Ο Ζίγκλεϊ αναχώρησε από τη Βόρεια Κορέα την Πέμπτη και πέταξε ως το Πεκίνο, όπου τον περίμεναν Αυστραλοί αξιωματούχοι για να τον συνοδεύσουν ως το Τόκιο. Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στο αεροδρόμιο Χανέντα και αρκέστηκε να σχηματίσει με τα δάκτυλά του το σήμα της νίκης.

Στη σημερινή του ανακοίνωση δεν αναφέρεται στους λόγους της κράτησής του ή στο τι του συνέβη. «Σκοπεύω να επιστρέψω στην καθημερινότητά μου», επεσήμανε, προτού ευχαριστήσει τις κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Αυστραλίας για τη βοήθειά τους ώστε να απελευθερωθεί.

Οι σουηδικές αρχές διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο διότι η Αυστραλία δεν διαθέτει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Βόρεια Κορέα και βασίζεται σε άλλες χώρες για να την εκπροσωπούν.

Ο Κεντ Χάνστεντ, ο Σουηδός διπλωμάτης που βοήθησε να απελευθερωθεί ο Ζίγκλεϊ, δήλωσε στο Reuters ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την κράτησή του.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πως εκτιμάμε το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα ήταν έτοιμη να ακούσει τα επιχειρήματά μας και η υπόθεση επιλύθηκε τόσο γρήγορα. Πιστεύω ότι είναι καλό για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», εξήγησε ο Χάρστεντ, ο οποίος εμφανίστηκε χθες στο αεροδρόμιο του Πεκίνου με τον Ζίγκλεϊ.

Εξάλλου ο Αυστραλός υπουργός Εσωτερικών Πίτερ Ντάντον προέτρεψε τον Ζίγκλεϊ να μην επιστρέψει στη Βόρεια Κορέα.

«Η συμβουλή μου είναι ξεκάθαρη, θα έμενα στην Ιαπωνία. Θα πήγαινα στη Νότια Κορέα (…) θα επέστρεφα στην Αυστραλία», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Nine.

«Όλες αυτές είναι καλύτερες επιλογές από το να επιστρέψει στη Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε ο Ντάντον. «Δεν πιστεύω ότι θα θέσει τον εαυτό το σε αυτή την κατάσταση ξανά (…) θα μπορούσε να έχει μια εντελώς διαφορετική κατάληξη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή