Ιράν: Επιστροφή στο πυρηνικό πρόγραμμα

Ιράν: Επιστροφή στο πυρηνικό πρόγραμμα

41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον εμπλουτισμό ουρανίου σε «όποια ποσότητα επιθυμούμε» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, σε μήνυμά του προς τους ηγέτες της Ευρώπης. Την Τετάρτη, η Τεχεράνη τίμησε την επέτειο κατάρριψης ιρανικού επιβατικού αεροσκάφους το 1988 από πύραυλο αμερικανικού αντιτορπιλικού με θύματα 290 επιβαίνοντες, ενώ η Ουάσιγκτον διέταξε την ανάπτυξη ενός αεροπλανοφόρου, βομβαρδιστικών Β-52 και μαχητικών F-22 στην περιοχή.

Μιλώντας την ίδια ημέρα στο υπουργικό συμβούλιο, ο Ροχανί άφησε να εννοηθεί ότι η Ευρώπη έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ανίκανη να προσφέρει ανακούφιση στο Ιράν για τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στον πετρελαϊκό τομέα της ισλαμικής δημοκρατίας και σε ανώτατα κυβερνητικά στελέχη της. Η συμφωνία με το Ιράν απαγορεύει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό άνω του 3,67%, αρκετό για πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, αλλά πολύ κάτω του 90% που απαιτείται για την κατασκευή οπλικών συστημάτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή