Το Χονγκ Κονγκ προκαλεί ανοικτά τον Σι Τζινπίνγκ

Το Χονγκ Κονγκ προκαλεί ανοικτά τον Σι Τζινπίνγκ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Δευτέρα, 1η Ιουλίου, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ οργάνωσαν τελετή για τη συμπλήρωση 22 ετών από την επιστροφή της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα. Ωστόσο, ο επίσημος εορτασμός επισκιάστηκε από τις ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον της τοπικής κυβερνήτριας Κάρι Λαμ και του αυξανόμενου παρεμβατισμού του Πεκίνου στις υποθέσεις της αυτόνομης περιοχής. Ορισμένοι εκ των διαδηλωτών έσπασαν με λοστούς και μεταλλικά καροτσάκια τζαμαρίες του τοπικού Κοινοβουλίου και κατάφεραν να το καταλάβουν για αρκετή ώρα, αφού η αστυνομία είχε μυστηριωδώς αποσυρθεί. Στη συνέχεια, έγραψαν στους τοίχους συνθήματα όπως «Το Χονγκ Κονγκ δεν είναι Κίνα» και ανέβασαν στο προεδρείο του Κοινοβουλίου τη βρετανική σημαία.

Η πρόκληση για το Πεκίνο ήταν σοβαρή, αλλά όχι ουρανοκατέβατη. Από το 2010, η κεντρική εξουσία της Κίνας προσπαθεί να ενισχύσει τον έλεγχο της περιοχής, η οποία διέπεται από ειδικό καθεστώς αυξημένων ελευθεριών βάσει της αρχής «μία χώρα – δύο κοινωνικά συστήματα» και της συμφωνίας του 1997 με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η οικονομική ανάπτυξη του ασιατικού γίγαντα λειτουργεί προς όφελος των κινεζικών αρχών, καθώς το ποσοστό των επενδύσεων από την ηπειρωτική Κίνα αυξάνεται διαρκώς, ενώ οι επενδύσεις από τη Δύση υποχωρούν.

Ωστόσο, η προσπάθεια του Πεκίνου, που ενισχύθηκε μετά την άνοδο του Σι Τζινπίνγκ στην εξουσία, το 2012, συναντά σοβαρή αντίδραση από το κοινωνικό σώμα. Σύμφωνα με έρευνα του 2015, την οποία επικαλείται το γαλλικό περιοδικό Le Monde Diplomatique, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ αυτοπροσδιορίζονται σε ποσοστό 40% ως «ντόπιοι», ενώ ισάριθμοι θεωρούν ότι έχουν διπλή ταυτότητα (ντόπιοι και Κινέζοι) και μόλις σε ποσοστό 18% αισθάνονται Κινέζοι. Το ποσοστό αυτό συρρικνώνεται σε 4% στους νέους 18-35 ετών.

Το φθινόπωρο του 2014, το Χονγκ Κονγκ συγκλονίστηκε από το «κίνημα με τις ομπρέλες» – ογκώδεις, ειρηνικές διαδηλώσεις που κράτησαν 70 ημέρες με κεντρικό αίτημα την εκλογή κυβερνήτη με απευθείας, καθολική ψηφοφορία. Ωστόσο, οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να επιβάλουν τη θέλησή τους. Με το εκλογικό σύστημα που επιβλήθηκε, οι ψηφοφόροι μπορούν να εκλέξουν κυβερνήτη, αλλά από λίστα υποψηφίων που θα έχουν προεγκριθεί από το Πεκίνο.

Αφορμή για το φετινό κύμα διαδηλώσεων, που έχει ήδη κλείσει έναν μήνα, ήταν ο νόμος που ψηφίστηκε από το τοπικό Κοινοβούλιο και επιτρέπει την έκδοση κρατουμένων στην ηπειρωτική Κίνα και στην Ταϊβάν. Αφορμή δόθηκε από μια μη πολιτική υπόθεση, η οποία μάλιστα δεν αφορούσε την Κίνα: τον φόνο μιας νεαρής κοπέλας από τον σύντροφό της ενώ βρίσκονταν για διακοπές στην Ταϊβάν, τον Φεβρουάριο του 2018.

Η έκδοση του δράστη

Καθώς δεν υπήρχε νόμος που να επιτρέπει την έκδοση του δράστη, ο οποίος είχε επιστρέψει στο Χονγκ Κονγκ, οι αρχές της περιοχής πήραν την πρωτοβουλία να καλύψουν το κενό. Ομως η αντιπολίτευση θεώρησε ότι με αυτόν τον νόμο άνοιξε ο δρόμος για εκδόσεις αντικαθεστωτικών στην ηπειρωτική Κίνα και ξεκίνησε διαδηλώσεις ζητώντας την ακύρωση του νόμου και την παραίτηση της Κάρι Λαμ. Στην κορύφωση του κινήματος, ένα έως δύο εκατομμύρια διαδηλωτών (από το ένα έκτο έως το ένα τρίτο του πληθυσμού, ανάλογα με την πηγή) υπολογίζεται ότι πλημμύρισαν το κέντρο του Χονγκ Κονγκ. Η Λαμ ανέστειλε τον νόμο, αλλά η ένταση δεν υποχώρησε.

Οι εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ συνιστούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ στα επτά χρόνια της εξουσίας του. Ο ισχυρός άνδρας της Κίνας θα μπορούσε να θυσιάσει την Κάρι Λαμ για να εκτονώσει το κίνημα και να μη θέσει σε κίνδυνο την οικονομική θέση του Χονγκ Κονγκ ως χρηματιστικού κέντρου και μαγνήτη ξένων επενδύσεων – άλλωστε, το καθεστώς εξαίρεσης της αυτόνομης περιοχής λήγει το 2047.

Αν όμως το κίνημα δεν εκτονωθεί, θα μπορούσε να «μολύνει» και άλλες περιοχές της Κίνας όπου η κοινωνική δυσφορία τείνει να διογκωθεί λόγω των αυξανόμενων οικονομικών δυσκολιών. Τα πράγματα ενδέχεται να δυσκολέψουν τους επόμενους μήνες εξαιτίας του εμπορικού πολέμου που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Τραμπ, παρά την (προσωρινή ή όχι, μένει να αποδειχθεί) εκτόνωση της έντασης μετά την πρόσφατη συνάντηση Τραμπ – Σι στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις που θα λάβει η κινεζική ηγεσία για το Χονγκ Κονγκ είναι βέβαιο ότι θα έχουν επίδραση σε ολόκληρη τη χώρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή