Απεβίωσε κατά τη διάρκεια της ετήσιας επίσκεψής της στο Αουσβιτς η επιζήσασα Εύα Κορ

Απεβίωσε κατά τη διάρκεια της ετήσιας επίσκεψής της στο Αουσβιτς η επιζήσασα Εύα Κορ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια της ετήσιας επίσκεψής της στο Αούσβιτς, η επιζήσασα του μαρτυρίου Εύα Μόζες Κορ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Guardian.

Η 85χρονη Κορ γεννήθηκε στη Ρουμανία, ενώ ίδρυσε το Μουσείο των Κεριών στην Ιντιάνα, αφιερώνοντας όλη της την ζωή στην ενημέρωση για το Ολοκαύτωμα.

«Με βαθιά θλίψη σας ανακοινώνουμε τον θάνατο της Εύα Κορ, επιζήσασας του Ολοκαυτώματος, υπερμάχου της συγχώρεσης και ιδρύτριας του “Μουσείου των Κεριών και του Ολοκαυτώματος και Κέντρου Ενημέρωσης”», ανέφερε το μουσείο στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Μόλις πριν από πέντε ημέρες είχαμε καταγράψει την μαρτυρία της Εύα Κορ για τα αρχεία του Μουσείου του Άουσβιτς. Σήμερα πληροφορηθήκαμε την είδηση του θανάτου της», ανέφερε από την πλευρά του το Μουσείο του Αουσβιτς στο Twitter.

«Να συγχωρείτε τους χειρότερους εχθρούς σας», έλεγε η Κορ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της κατά την τελευταία της επίσκεψη στο Μουσείο του Αουσβιτς, την οποία είχε ανεβάσει στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

«Διέφυγα από την ναζιστική Γερμανία. Ελπίζω οι ΗΠΑ να μην γυρίσουν την πλάτη στους πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή που συγχώρεσα τους Ναζί, ένιωσα απελευθερωμένη από το Αουσβιτς και από όλη την τραγωδία που είχα βιώσει», είχε δηλώσει.

Η Κορ υποστήριζε ότι η μάχη κατά των φυλετικών προκαταλήψεων είναι ταυτόσημη με το να «αντιμετωπίζουμε αλλήλους με σεβασμό και με δίκαιο τρόπο». «Δεν χρειάζονται μεγάλοι νόμοι ή κυβερνήσεις γι αυτό».

Είχε καταθέσει το 2015 στη δίκη του πρώην αξιωματικού των SS, του αποκαλούμενου «λογιστή του Άουσβιτς», ο οποίος καταδικάστηκε για τον ρόλο του στις μαζικές δολοφονίες που διέπραξαν οι Ναζί στο στρατόπεδο του Αουσβιτς.

Στη διάρκεια της δίκης η Κορ είχε περιγράψει την εμπειρία της στα χέρια του Μένγκελε, του επονομαζόμενου «Αγγέλου του Θανάτου». Εκείνη, μαζί με την δίδυμη αδελφή της Μίριαμ κατάφεραν να επιζήσουν από τις φονικές ενέσεις που έκανε συστηματικά στα παιδιά ο Μένγκελε. Η Κορ είχε ανακαλέσει ότι κάποια φορά που είχε υψηλό πυρετό είδε στο προσκέφαλό της τον Μένγκελε να «γελάει σαρκαστικά».

Οι γονείς της και δύο άλλες αδελφές της πέθαναν στα στρατόπεδα του θανάτου.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή