«Αβλαβές» το βρετανικό τάνκερ που ακινητοποιήθηκε στον Περσικό Κόλπο

«Αβλαβές» το βρετανικό τάνκερ που ακινητοποιήθηκε στον Περσικό Κόλπο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης

«Αβλαβές», όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του Βασιλικού Ναυτικού, είναι το βρετανικό τάνκερ που νωρίτερα σήμερα ακινητοποιήθηκε στον Κόλπο του Ομάν

Το πετρελαιοφόρο πλοίο Pacific Voyager ακινητοποιήθηκε στο πλαίσιο διαδικασίας ρουτίνας για να προσαρμόσει την ώρα άφιξής του στο επόμενο λιμάνι και έκτοτε συνέχισε την πορεία του, είπε ο αξιωματούχος.

Ο οργανισμός του Βασιλικού Ναυτικού, United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), ο οποίος συντονίζει την κίνηση των πλοίων στον Κόλπο, βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με το πλοίο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, το Ιράν απέρριψε τις πληροφορίες -χαρακτηρίζοντας τις «κατασκευασμένες»- που ήθελαν το πλοίο να έχει συλληφθεί από τις δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRIB επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Την Παρασκευή, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, απείλησε με κατάληψη βρετανικού δεξαμενόπλοιου ως αντίποινα για την κατάληψη ενός ιρανικού πετρελαιοφόρου από το Βρετανικό Ναυτικό στα ανοικτά του Γιβραλτάρ την Πέμπτη επειδή επιχειρούσε να μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις της ΕΕ.

«Λέω ανοιχτά ότι η Βρετανία θα πρέπει να φοβάται τς ιρανικά αντίποινα για την παράνομη σύλληψη του ιρανικού πετρελαιοφόρου», δήλωσε ο Μοχάμαντ Αλί Μουσαβί Γιαζαγερί, ένα μέλος του Συμβουλίου των Ειδικών.

«Εχουμε δείξει πως δεν θα μείνουμε ποτέ σιωπηλοί απέναντι στον εκφοβισμό», ανέφερε ο Γιαζαγερί προσθέτοντας πως το Ιράν θα δώσει την κατάλληλη απάντηση όπως την έδωσε με το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο κατέρριψε.

Η ένταση στον Κόλπο κλιμακώνεται έπειτα από τις επιθέσεις τον περασμένο μήνα σε πλοία κοντά στα Στενά του Ορμούζ και την κατάρριψη από το Ιράν ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Η Ουάσινγκτον και η Σαουδική Αραβία έχουν κατηγορήσει ανοιχτά το Ιράν για τις επιθέσεις εναντίον τάνκερ, κάτι το οποίο διαψεύδει η Τεχεράνη.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters