Σε αναζήτηση συβιβαστικής λύσης για τον νέο επικεφαλής του ΔΝΤ

Σε αναζήτηση συβιβαστικής λύσης για τον νέο επικεφαλής του ΔΝΤ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να βρουν μια συμβιβαστική λύση και να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την Κριστίν Λαγκάρντ ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Την περασμένη εβδομάδα οι ευρωπαίοι ηγέτες πρότειναν την Λαγκάρντ για διάδοχο του Μάριο Ντράγκι στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκαλώντας το ερώτημα ποιός θα αντικαταστήσει την ίδια στο ΔΝΤ.

Μιλώντας στο περιθώριο μιας συνόδου οικονομικού και επιχειρηματικού περιεχομένου στη νότια Γαλλία ο Λεμέρ είπε ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν το ζήτημα σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

"Πρέπει να βρούμε μια συμβιβαστική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο…ελπίζω ότι θα συμφωνήσουμε στον καλύτερο υποψήφιο, τον καλύτερο ευρωπαίο υποψήφιο για το ΔΝΤ", είπε στους δημοσιογράφους.

"Αν έχουμε έναν καλό ευρωπαίο υποψήφιο θα μπορέσουμε να έχουμε και έναν καλό υποψήφιο για το ΔΝΤ", πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ θα μπορούσε να κατέβει ως ευρωπαίος υποψήφιος.

Παρότι έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στον Καναδά ο Κάρνεϊ, ο οποίος έχει διατελέσει και διοικητής της Τράπεζας του Καναδά, έχει βρετανικό και ιρλανδικό διαβατήριο πέραν της καναδικής του υπηκοότητας.

Ένας γάλλος αξιωματούχος είπε ότι ο Λεμέρ πρόκειται να συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αυτό το σαββατοκύριακο και ότι προηγουμένως πιθανόν να μιλήσει και με τον Κάρνεϊ.

Η Γαλλία γνωρίζει ότι αυξάνεται η στήριξη προς τον Κάρνεϊ, είπε ο ίδιος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι αν το Παρίσι αποφασίσει να τον στηρίξει θα γίνει το συντομότερο.

Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για το ότι αν επιλεγεί ο Κάρνεϊ θα δημιουργηθεί προηγούμενο καθώς είναι "βασικά Καναδός" παρότι χαίρει μεγάλου σεβασμού, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Παραδοσιακά, το ΔΝΤ που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, έχει επικεφαλής κάποιον ευρωπαίο ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα έναν Αμερικανό.

Κατά καιρούς κάποιες αναδυόμενες αγορές έχουν επιχειρήσει να σπάσουν την παράδοση με δικούς τους υποψήφιους.

Δεδομένου ότι πρόσφατα ο Αμερικανός Ντέιβιντ Μάλπας εξελέγη πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ο γάλλος αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην αναλάβει το ΔΝΤ και πάλι ευρωπαίος.

Άλλοι ευρωπαίοι που "θεωρούνται πιθανοί" στο Παρίσι για την ηγεσία του ΔΝΤ είναι η Δανή Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε ο αξιωματούχος.

Την Παρασκευή, ο Λεμέρ απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος για το ΔΝΤ και σε μια συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM δήλωσε ότι σκοπεύει να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών για τα πέντε χρόνια που διαρκεί η θητεία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή