Στην έρημο της Γιούτα εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί γιατροί «του διαστήματος» (φωτογραφίες)

Στην έρημο της Γιούτα εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί γιατροί «του διαστήματος» (φωτογραφίες)

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη μετοίκηση του ανθρώπου στο διάστημα αναγκαία προϋπόθεση είναι η ύπαρξη γιατρών.Για τον λόγο αυτό διοργανώνονται ήδη προγράμματα κατάρτισης που προετοιμάζουν τους επιστήμονες να ασκούν το ιατρικό επάγγελμα στο διάστημα.

Βαθιά στην έρημο της Γιούτα στις ΗΠΑ, η Martian Medical Analogue and Research Simulation διδάσκει στους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου και στους μηχανικούς αεροδιαστημικής πώς να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες στο διάστημα.

Στην έρημο της Γιούτα εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί γιατροί «του διαστήματος» (φωτογραφίες)-1

Τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα στον ερευνητικό σταθμό Mars Desert Research, που βρίσκεται περίπου επτά μίλια έξω από την πόλη Χάνκσβιλ της Γιούτα.Η εμπειρία είναι μοναδική, καθώς επικρατούν συνθήκες διαβίωσης, όπως στον Άρη, υψηλές θερμοκρασίες, αδυσώπητο τοπίο και υψηλού ρίσκου σενάρια.

Στην έρημο της Γιούτα εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί γιατροί «του διαστήματος» (φωτογραφίες)-2

Στη μέση της ερήμου βρίσκεται το κυλινδρικού σχήματος κτίσμα "The Hab" εγκατάσταση του ερευνητικού σταθμού, στην οποία οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθαίνουν πως να αντιμετωπίζουν ιατρικά περιστατικά στον Άρη. 

Στη Γη, εκπαιδεύεσαι να συνεχίσει την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μέχρι να φθάσει βοήθεια, δήλωσε στο Wired η Άρικα Άρμστρονγκ, η οποία έχει πάρει μέρος στο πρόγραμμα κατάρτισης. "Η διαφορά είναι ότι στον Άρη η Γη δεν έρχεται να βοηθήσει" πρόσθεσε.

Στην έρημο της Γιούτα εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί γιατροί «του διαστήματος» (φωτογραφίες)-3

Οι περισσότεροι επισκέπτονται τον ερευνητικό σταθμό για δύο έως τρεις εβδομάδες. Αλλά το πεδίο ασκήσεων είναι ανοιχτό οκτώ μήνες τον χρόνο για "επαγγελματίες επιστήμονες και μηχανικούς, καθώς και φοιτητές που θέλουν να εκπαιδευθούν γύρω από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στο διάστημα, ειδικά στον Άρη", σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται διαλέξεις για θέματα όπως η ακτινοβολία στον Άρη, η υπερβαρική ιατρική, οι πιθανότητες έκτακτης ανάγκης και οι ψυχολογικές δυσκολίες απομόνωσης και περιορισμού. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες παίρνουν ένα ρεαλιστικό σενάριο που απαιτεί να φορέσουν διαστημικές στολές για εκτός διαστημοπλοίου δραστηριότητα (EVA).

Στην έρημο της Γιούτα εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί γιατροί «του διαστήματος» (φωτογραφίες)-4

Οι συμμετέχοντες παίρνουν μέρος σε προσομοίωση ως αστροναύτες στον Άρη κατά τη διάρκεια της παραμονής στο MDRS και με βιωματικό τρόπο διδάσκονται πεδία διαστημικής ιατρικής όπως νόσος εξ αποσυμπίεσης, ασθένεια των κινήσεων, ηλιακή ακτινοβολία και προστασία, εκτιμήσεις περιβαλλοντικού και οικοτοξικολογικού κινδύνου, μυοσκελετικές διαταραχές στη διαστημική πτήση και πολλά άλλα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή