Κάθε εβδομάδα μια καταστροφή λόγω κλιματικής αλλαγής

Κάθε εβδομάδα μια καταστροφή λόγω κλιματικής αλλαγής

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Μια καταστροφή λόγω κλιματικής αλλαγής συμβαίνει κάθε εβδομάδα, αν και οι περισσότερες δεν απασχολούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε η ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τις φυσικές καταστροφές, Μάμι Μιζουτόρι. «Αυτό δεν αφορά το μέλλον, αφορά το σήμερα», είπε η Μιζουτόρι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian.

Οι πρόσφατες, μεγάλης κλίμακας καταστροφές, όπως οι κυκλώνες «Ιντάι» και «Κένεθ» στη Μοζαμβίκη και η ιστορική ξηρασία στην Ινδία, έχουν γίνει γνωστές. Διαρκώς όμως συμβαίνουν ανά τον κόσμο καταστροφές που προξενούν θανάτους, εκτοπισμούς και υλικές ζημιές με μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι στο παρελθόν. Είναι αδύνατον να προσδιοριστεί ποιες συγκεκριμένες καταστροφές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, αλλά η ενέργεια που συσσωρεύεται στα καιρικά συστήματα λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας είναι βέβαιο ότι ευθύνεται για την αυξημένη συχνότητα.

Η Μιζουτόρι σημείωσε ότι πολλές από αυτές τις «μίνι» καταστροφές μπορούν να μετριαστούν, αν τα κράτη επενδύσουν σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα, σε καλύτερα αντιπλημμυρικά έργα και σε μελέτες που να εντοπίζουν τις πιο ευάλωτες περιοχές. Επίσης, η εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ σημείωσε ότι ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα είναι η προστασία των ανθρώπων που ζουν σε παραγκουπόλεις και οικισμούς εκτός σχεδίου, καθώς σε αυτούς δεν υπάρχουν βασικές παροχές υπηρεσιών κοινής ωφελείας και είναι πιο ευάλωτοι σε κατολισθήσεις, πλημμύρες και πυρκαγιές.

Στην ίδια εφημερίδα, ο αρθρογράφος Τζορτζ Μονμπιό υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή είναι αδύνατον να μετριαστεί χωρίς βαθιές τομές στον τρόπο που λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία. «Κάθε μη γραμμική ιστορική αλλαγή έχει έρθει ως έκπληξη», γράφει ο Μονμπιό. «Οπως εξηγεί ο Αλεξέι Γιούρτσακ στο βιβλίο “Ολα ήταν παντοτινά, μέχρι που δεν υπήρχαν πια” για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, τα συστήματα μοιάζουν στιβαρά μέχρι την απότομη αποσύνθεσή τους, ενώ εκ των υστέρων, η αποσύνθεση μοιάζει αναπόφευκτη. Το σύστημά μας, που χαρακτηρίζεται από το κυνήγι αέναης οικονομικής μεγέθυνσης σε έναν πλανήτη που δεν μεγαλώνει, θα καταρρεύσει αναπόφευκτα. Το μόνο ερώτημα είναι, αν η μετατροπή θα γίνει με σχέδιο ή χωρίς. Το δικό μας καθήκον είναι να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει σχεδιασμένα και γρήγορα. Πρέπει να συλλάβουμε και να χτίσουμε ένα νέο σύστημα με βάση την αρχή ότι κάθε γενιά, παντού, έχει ίσα δικαιώματα στο να απολαμβάνει τον φυσικό πλούτο», υποστήριξε ο Μονμπιό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή