Κυπριακή Δημοκρατία: Η πιο σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας μας η τουρκική γεώτρηση στα ανατολικά

Κυπριακή Δημοκρατία: Η πιο σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας μας η τουρκική γεώτρηση στα ανατολικά

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραβίαση των χωρικών της υδάτων μετά και την άφιξη του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην Καρπασία καταδικάζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η τουρκική γεώτρηση στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών του νησιού αποτελεί «την πιο σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Υπενθυμίζεται ότι το «Γιαβούζ» είναι το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας που θα δραστηριοποιηθεί εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα εκδόθηκε και η σχετική NAVTEX (765/19), σύμφωνα με την οποία το «Γιαβούζ» θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις έως και τις 30 Σεπτεμβρίου με τη βοήθεια τριών υποστηρικτικών πλοίων, των «VOS PRIME», «VOS PRINCE» και «POSH SINCERO». Σχετικές δηλώσεις είχαν κάνει τις προηγούμενες ημέρες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. «Πρώτα ο Αλλάχ, μέσα σε μία εβδομάδα θα ξεκινήσουμε την πρώτη γεώτρηση του “Γιαβούζ” στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Καρπασία, στην περιοχή που έχουμε λάβει αδειοδότηση από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (σ.σ. το ψευδοκράτος), δήλωσε στο πρακτορείο Αναντολού ο κ. Ντονμέζ, ο οποίος και απέδωσε την ολιγοήμερη στάση του πλωτού γεωτρύπανου, στον απαραίτητο ανεφοδιασμό.

Παράλληλα, συνθήκες ασφυξίας γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρεί να δημιουργήσει η Αγκυρα με διάφορους τρόπους, όπως υποδηλώνουν οι πρόσφατες κινήσεις.

Ενώ συντηρείται ψηλά η επικείμενη γεώτρηση του «Γιαβούζ» στην Καρπασία, σε συνδυασμό με πολεμικές εικόνες, όπως το υποβρύχιο «Γκιουρ» που κατέπλευσε στα Κατεχόμενα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε προεδρικό διάταγμα με το οποίο προσδένεται το ψευδοκράτος ακόμη περισσότερο με την Τουρκία. Με το διάταγμα προβλέπεται ο διορισμός «Συντονιστή Κυπριακών Υποθέσεων» ο οποίος θα διαθέτει διακριτή θεσμική δομή, εντός της τουρκικής κυβέρνησης με καθεστώς ανάλογο αντιπροέδρου της κυβέρνησης ή υπουργού. Επισήμως, ο συγκεκριμένος ρόλος προβλέπει τον συντονισμό της οικονομικής και άλλης βοήθειας που θα κατευθύνεται από την Τουρκία προς το ψευδοκράτος μέσω, μεταξύ άλλων, της δημιουργίας προσωρινών ομάδων εργασίας με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και τεχνοκρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή