Ειδική λειτουργία του Πάπα μόνο για πρόσφυγες

Ειδική λειτουργία του Πάπα μόνο για πρόσφυγες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ειδική λειτουργία στον Αγιο Πέτρο της Ρώμης, κεκλεισμένων των θυρών, μόνο για πρόσφυγες, μετανάστες και διασώστες τέλεσε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος, στρεφόμενος για μια ακόμη φορά εμμέσως εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Σαλβίνι, με την υπενθύμιση ότι «κανείς δεν εξαιρείται» από την υποχρέωση να βοηθά τους κατατρεγμένους. Στο μεταξύ, στη Γενεύη, η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέ, εξέφρασε «αποτροπιασμό» για τις συνθήκες κράτησης παιδιών προσφύγων στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Οι συγκλονιστικές εικόνες που ζωγράφισαν παιδιά στο Τέξας, μόλις βγήκαν από τα κέντρα κράτησης, έδειχναν με μαύρο χρώμα τη ζωή τους πίσω από τα κάγκελα. Οι ζωγραφιές, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, θα ενταχθούν στη συλλογή του μουσείου αμερικανικής ιστορίας Σμιθσόνιαν. «Το μουσείο δεσμεύεται να διηγείται την περίπλοκη ιστορία των ΗΠΑ και να την καταγράφει καθώς αυτή εκτυλίσσεται», ανέφερε ανακοίνωση του Σμιθσόνιαν.

Ο εσωτερικός επιθεωρητής του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα φωτογραφίες που έδειχναν τις συνθήκες σε κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε, στο Τέξας. «Ως παιδίατρος, αλλά και ως μητέρα και πρώην αρχηγός κράτους, σοκάρομαι βαθιά για το γεγονός ότι παιδιά υποχρεώνονται να κοιμούνται στο πάτωμα υπερπλήρων εγκαταστάσεων, χωρίς πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας ή τροφή, και με κακές συνθήκες υγιεινής», δήλωσε η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέ. Η ίδια σημείωσε ότι η κράτηση ενός παιδιού, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, υπό καλές συνθήκες, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξή του. «Οταν πιστεύουν ότι έχουν φθάσει σε ασφαλές μέρος, οι οικογένειες χωρίζονται και εγκλείονται σε αναξιοπρεπείς συνθήκες. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει πουθενά», προσέθεσε.

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε η «Ουάσιγκτον Ποστ», στο πλαίσιο της αναζήτησης ανθρώπων που βρίσκονται στις ΗΠΑ χωρίς χαρτιά, η υπηρεσία μετανάστευσης ICE περνάει από λογισμικό αναγνώρισης προσώπου όλα τα διπλώματα οδήγησης, χωρίς να έχει λάβει σχετική δικαστική άδεια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή