ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Ανόητη» η Τερέζα Μέι, «παλαβός» ο Βρετανός πρέσβης

Τραμπ: «Ανόητη» η Τερέζα Μέι, «παλαβός» ο Βρετανός πρέσβης

Διαστάσεις λαμβάνει η διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο ύστερα από τη διαρροή τηλεγραφημάτων του Βρετανού πρεσβευτή στις ΗΠΑ Κιμ Ντάροτς, στα οποία η κυβέρνηση Τραμπ χαρακτηριζόταν «δυσλειτουργική», «αδέξια» και «ανίκανη».

Αφού ξεκαθάρισε, το βράδυ της Δευτέρας, ότι η κυβέρνησή του δεν θα έχει στο εξής καμία επαφή με τον Ντάροτς, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεσπάθωσε χθες εναντίον του, αλλά και εναντίον της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, στο Twitter. «Αυτός ο παλαβός πρεσβευτής που μας πάσαρε το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ δεν είναι κάποιος που μας ενθουσιάζει, είναι πολύ ηλίθιος τύπος», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος. Σε άλλο σημείο τον χαρακτηρίζει «πομπώδη ανόητο» και προσθέτει: «Θα έπρεπε να μιλήσει στη δική του κυβέρνηση και στην πρωθυπουργό Μέι για την αποτυχημένη διαπραγμάτευση γύρω από το Brexit – και όχι να αναστατώνεται με τη δική μου κριτική. Υπέδειξα στην Τερέζα πώς να πετύχει συμφωνία, αλλά αυτή ακολούθησε τον δικό της, ανόητο τρόπο», προσέθεσε ο Τραμπ.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι είχε δηλώσει ότι ο Ντάροτς θα παραμείνει πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ με την πλήρη υποστήριξη της πρωθυπουργού. «Καταστήσαμε σαφές στις ΗΠΑ ότι η διαρροή ήταν άκρως ατυχής και ότι η επιλεκτική δημοσιοποίηση αποσπασμάτων δεν αντανακλά τις στενές μας σχέσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ δήλωσε ότι θα ζητήσει συγγνώμη από την κόρη του Αμερικανού προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ, την οποία θα συναντήσει εντός της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον.