ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Αντιπαραγωγικά τα βήματα Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας

Τσαβούσογλου: Αντιπαραγωγικά τα βήματα Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας

Αντιπαραγωγικά χαρακτήρισε τα βήματα της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικρίνοντας παράλληλα τη στάση των Ευρωπαίων στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Οπως είπε, μόνο η Τουρκία μπορεί να αποφασίσει τι θέλει να κάνει στην υφαλοκρηπίδα της. Για τον νέο Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως γνωρίζονται προσωπικά από τότε που ήταν βουλευτής και ότι έπαιζαν ποδόσφαιρο μαζί.  Για τον νέο Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια είπε ότι είναι καλός του φίλος από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Θέλουμε αντί να αυξηθεί η ένταση στο Αιγαίο, να βρούμε λύσεις, συνομιλώντας ειλικρινά. Ελπίζω η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να είναι αφορμή να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με πιο εποικοδομητικό τρόπο», ανέφερε.

Σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χολουσί Ακάρ και τον αρχηγό της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να διεξάγει δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα της.

«Μόνο η Τουρκία μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει στην υφαλοκρηπίδα της», υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία πάντοτε κάνει βήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η Αγκυρα, όπως ανέφερε, άρχισε να επικεντρώνει τις ενέργειες τις στις περιοχές που το ψευδοκράτος έχει αδειοδοτήσει την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου και ότι μετά το γεωτρύπανο Φατίχ έστειλαν και το Γιαβούζ στην περιοχή.

«Οταν η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκίνησε μονομερώς τις εργασίες γεώτρησης το είπαμε και στους ίδιους, και στις εγγυήτριες χώρες και στην ΕΕ και τα Ηνωμένα Εθνη ότι δεν βρίσκουμε σωστό να γίνονται μονομερείς εργασίες», υποστήριξε. «Πρότεινε όπως υπό την σκεπή του ΟΗΕ ιδρυθεί μια επιτροπή και να γίνει σχέδιο διαμοιρασμού. Η πρόταση της "ΤΔΒΚ" είναι στο τραπέζι. Μέχρι να ξεκινήσουμε τις εργασίες γεώτρησης κανένας δεν έκανε βήμα σχετικά με αυτό. Μόλις εμείς ξεκινήσαμε αυτές τις εργασίες, βλέπουμε άτοπες δηλώσεις. Άλλωστε δεν δίνουμε σημασία στις δηλώσεις των χωρών που δεν είναι εγγυήτριες χώρες», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Πρόσθεσε ότι «εμείς πάντοτε βλέπαμε την ΕΕ ως παρατηρητή στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, αλλά σε αυτή τη διαδικασία επιδεικνύουν καθαρά στάση υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς». «Δυστυχώς σήμερα η ΕΕ και ειδικά τα μέλη της τηρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εμείς αυτού του είδους την αλληλεγγύη δεν την βρίσκουμε σωστή», είπε. Υποστήριξε περαιτέρω πως «αν θα είναι δίπλα στην ελληνοκυπριακή πλευρά παίρνοντας θέση χάριν της αλληλεγγύης κάνουν λάθος». Η Τουρκία, συνέχισε, «είναι αποφασισμένη να προστατεύσει μέχρι τέλους τα δικαιώματα της "ΤΔΒΚ"’ και του "τουρκοκυπριακού λαού". Η αυτός ο πλούτος θα διαμοιραστεί δίκαια ή εμείς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της "ΤΔΒΚ". Τα βήματα της ΕΕ εναντίον μας δεν ωφελούν, είναι αντιπαραγωγικά», ανέφερε.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ