Τουρκική έκκληση προς ΗΠΑ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την επαναφορά, από πλευράς Ουάσιγκτον, της απειλής κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, η Aγκυρα κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να αποφύγει παρόμοια μέτρα, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν στις σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων. «Καλούμε την αμερικανική πλευρά να αποφύγει τη λήψη εσφαλμένων μέτρων, πέραν της διπλωματίας και του διαλόγου, τα οποία θα βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι. Προηγουμένως, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Oρταγκους, είχε επαναφέρει στο προσκήνιο την απειλή «πραγματικών και αρνητικών επιπτώσεων» εις βάρος της Τουρκίας, εφόσον επιμείνει στην προμήθεια ρωσικών πυραύλων S-400. Η Αγκυρα έχει βεβαιώσει κατ’ επανάληψη ότι η συμφωνία με τη Μόσχα είναι μη αναστρέψιμη και ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η μεταφορά των πυραύλων στη χώρα του θα ξεκινήσει εντός του Ιουλίου.

Στη χθεσινή απάντησή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ότι τα σχόλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν εναρμονίζονταν με το περιεχόμενο και τον τόνο των συνομιλιών Τραμπ – Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο ηγετών στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επιρρίψει τότε την ευθύνη για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην άρνηση της προηγούμενης κυβέρνησης Ομπάμα να χορηγήσει στην Τουρκία πυραύλους Patriot, ενώ υπήρξε ασαφής ως προς το ζήτημα των κυρώσεων. Σε άλλο σημείο των χθεσινών του δηλώσεων, ο Χαμί Ακσόι επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη απαντήσει στην τουρκική πρόταση για δημιουργία κοινής επιτροπής, που θα εξετάσει τις πιθανές συνέπειες από την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, εντείνεται η σεναριολογία με αφορμή την πρόσφατη παραίτηση του Αλί Μπαμπατζάν από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, στην προοπτική δημιουργίας νέου πολιτικού κόμματος. Μιλώντας με δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής του από το Σεράγεβο της Βοσνίας, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την παραίτηση Μπαμπατζάν, πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ιδρυτικού στελέχους του ΑΚΡ.

«Συναντηθήκαμε έπειτα από δικό του αίτημα και μου είπε ότι σκόπευε να παραιτηθεί γιατί είχε αποξενωθεί από το ΑΚΡ», αποκάλυψε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι ρώτησε τον Μπαμπατζάν αν αληθεύουν οι φήμες περί νέου κόμματος και εκείνος του απάντησε πως «δεν το σκέφτεται για την ώρα». Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε στον πρώην συνεργάτη του να παραμείνει σύμβουλος του ΑΚΡ, κάτι που εκείνος απέρριψε. «Εσύ αποφασίζεις, αλλά μην ξεχνάς ότι δεν έχεις δικαίωμα να διασπάσεις την ούμα (τη μουσουλμανική κοινότητα) και αυτό ακριβώς κάνεις», ήταν η απάντηση του Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή