Δύο καρέκλες επιστράτευσε η Αγκελα Μέρκελ

Δύο καρέκλες επιστράτευσε η Αγκελα Μέρκελ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τελικά η λύση ήταν απλή: δύο καρέκλες. Κατά την υποδοχή της Δανής πρωθυπουργού Μέτε Φρέντρικσεν χθες στο Βερολίνο, οι δύο ηγέτιδες παρακολούθησαν την ανάκρουση των εθνικών ύμνων καθιστές, αποφεύγοντας έτσι δυσάρεστες εκπλήξεις. Σε προηγούμενες περιπτώσεις, η επιμονή της Γερμανίδας καγκελαρίου να τηρήσει το πρωτόκολλο της ορθοστασίας, παρότι τα πόδια της έτρεμαν, είχε πυροδοτήσει ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας της. Χθες δεν υπήρξε ούτε τρέμουλο ούτε σφιγμένα χείλη, παρά μόνο ένα πλατύ χαμόγελο από την καγκελάριο. Η Αγκελα Μέρκελ, που την ερχόμενη εβδομάδα γίνεται 65 ετών, διαβεβαίωσε εκ νέου τους δημοσιογράφους ότι είναι πολύ προσεκτική με την υγεία της. «Πρώτον, πρέπει να αποδεχθείτε ότι έχω συναίσθηση των ευθυνών του αξιώματός μου», δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη νεοεκλεγείσα Φρέντρικσεν. «Κάνω αυτό που πρέπει. Με ενδιαφέρει πολύ να είμαι υγιής και προσέχω την υγεία μου», πρόσθεσε. Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι το τρέμουλο «όπως ήρθε, έτσι θα φύγει».

Η Αγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει συμφωνήσει με την επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Ανεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, ότι θα της παραδώσει τη σκυτάλη της καγκελαρίας το 2021. Στελέχη που πρόσκεινται στην Κάρενμπαουερ επισημαίνουν ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί, παρά τις συζητήσεις γύρω από την υγεία της καγκελαρίου. Η Αγκελα Μέρκελ παραμένει εγγυήτρια της σταθερότητας της γερμανικής κυβέρνησης και ενδεχόμενη αποχώρησή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές.

Αναλυτές θεωρούν πιθανότερη μια κυβερνητική κατάρρευση εξαιτίας της αποχώρησης των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, παρά μια αποχώρηση της καγκελαρίου. «Η κατάσταση στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν είναι εύκολη», παραδέχθηκε χθες η Αγκελα Μέρκελ ερωτηθείσα για την απόρριψη της υποψήφιας για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τους Σοσιαλδημοκράτες. «Εργαζόμαστε για την εκλογή της κυρίας Φον ντερ Λάιεν. Θέλω να τονίσω ότι η άρνηση του κυβερνητικού εταίρου να συμπλεύσει μαζί μας σε αυτό το θέμα δεν είναι μια εύκολη κατάσταση», σημείωσε η ίδια.

Στο Ευρωκοινοβούλιο, οι Πράσινοι χαρακτήρισαν τις απαντήσεις της Φον ντερ Λάιεν στα ζητήματα που απασχολούν το κόμμα εξαιρετικά ασαφείς και αναμάσημα των θέσεων που έχει ήδη διατυπώσει η Κομισιόν, ανακοινώνοντας ότι δεν σκοπεύουν να εγκρίνουν τον διορισμό της. Οι Σοσιαλιστές εξέφρασαν δισταγμούς, ενώ οι Φιλελεύθεροι φάνηκαν κάπως πιο θετικοί.

Πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι, σε περίπτωση που διαφανεί ότι η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας δεν συγκεντρώνει αρκετή υποστήριξη, η ψηφοφορία της 16ης Ιουλίου στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή