«Μαύρη τρύπα» για διπλωμάτες η Ουάσιγκτον

«Μαύρη τρύπα» για διπλωμάτες η Ουάσιγκτον

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξένοι διπλωμάτες που υπηρετούν στην Ουάσιγκτον, με εξαίρεση τους πρέσβεις χωρών όπως το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι υποστηρίζουν κάθε κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνουν ότι ζουν σε μια «μαύρη τρύπα». Αποφάσεις που επηρεάζουν ευθέως τις εμπορικές σχέσεις ή τα στρατεύματα των χωρών τους ανακοινώνονται χωρίς προειδοποίηση, ενώ οι συνομιλητές τους στα υπουργεία και στο Κογκρέσο αδυνατούν να τους διαφωτίσουν. Η αμερικανική κυβέρνηση μοιάζει να χαίρεται να κρατάει τους διπλωμάτες στο σκοτάδι.

Τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Γάλλοι διατηρούν δυνάμεις στη Συρία, κάποιες εκ των οποίων βασίζονται στις αμερικανικές δυνάμεις για μεταφορές και παροχή πληροφοριών. Οταν όμως ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Τwitter ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συρία, ο Βρετανός πρέσβης Κιμ Ντάροκ δεν είχε καμία προηγούμενη ενημέρωση. Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έλαβαν προειδοποίηση ούτε για την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, παρότι είχαν βοηθήσει στη σύναψή της.

Παραδοσιακά, ο Βρετανός πρέσβης καλείται για διαβουλεύσεις όταν λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για τη Μέση Ανατολή ή τη Ρωσία, καθώς συχνά η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ αναλαμβάνει καθοδηγητικό ρόλο στη συλλογή πληροφοριών. Οχι πλέον. «Ηταν εντυπωσιακό», είπε ο Ζεράρ Αρό, που μόλις ολοκλήρωσε τη θητεία του ως πρέσβης της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον. «Αυτό συμβαίνει όταν ένας λαϊκιστής κυβερνά μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Αυτοί οι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν ότι ένας πρέσβης ή γραφειοκράτης μπορεί να είναι χρήσιμος. Θέλουν να επικοινωνούν μόνο με τους άλλους ηγέτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή