Πολλά «μποφόρ» στον Κόλπο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις εβδομάδες ύστερα από την κατάρριψη μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροπλάνου των ΗΠΑ από το Ιράν, η ένταση κλιμακώνεται εκ νέου στον Περσικό Κόλπο, με εμπλεκόμενη αυτή τη φορά και τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο Λονδίνο, τρία περιπολικά του ιρανικού πολεμικού ναυτικού επιχείρησαν να εμποδίσουν τη διέλευση του βρετανικού δεξαμενοπλοίου «Britain Heritage», που είχε ναυλωθεί από την εταιρεία ΒΡ, στα Στενά του Ορμούζ. Η βρετανική φρεγάτα «HMS Montrose» αναγκάστηκε να παρεμβληθεί μεταξύ των ιρανικών πλοίων και του δεξαμενοπλοίου, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους Ιρανούς, οι οποίοι τελικά απομακρύνθηκαν, πάντα σύμφωνα με τον Βρετανό κυβερνητικό εκπρόσωπο. Η εκτίμηση που επικρατούσε στη βρετανική πρωτεύουσα ήταν ότι επρόκειτο για απάντηση της Τεχεράνης στην κράτηση του ιρανικού δεξαμενοπλοίου «Grace 1» από το πολεμικό ναυτικό της Βρετανίας, την περασμένη εβδομάδα. Το περιστατικό συνέβη στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ και το Λονδίνο ισχυρίστηκε ότι το ιρανικό τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο αραβικό κράτος. Το Ιράν διέψευσε τον βρετανικό ισχυρισμό και έκανε λόγο για πράξη διεθνούς πειρατείας, ενώ ο πρόεδρός του, Χασάν Ροχανί, προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Χθες, η Τεχεράνη διέψευσε εκ νέου τους Βρετανούς, αρνούμενη πως υπήρξε καν επεισόδιο στον Κόλπο. «Από ό,τι φαίνεται, το βρετανικό πλοίο πέρασε (τα Στενά του Ορμούζ). Οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν επιδιώκουν τη δημιουργία έντασης και δεν έχουν καμία αξία», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ. Από την πλευρά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτη στρατιωτική δύναμη του Ιράν, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία βεβαίωναν ότι «το τελευταίο εικοσιτετράωρο δεν υπήρξε καμία εμπλοκή με ξένα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι το Ναυτικό των Φρουρών είναι σε θέση να κινηθεί «γρήγορα και αποφασιστικά», εάν λάβει εντολή να εμποδίσει ή να αιχμαλωτίσει ξένα πλοία.

Την ανησυχία της Ρωσίας για την αυξανόμενη ένταση στον Κόλπο εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και τόνισε την ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή