Ε.Ε.: Ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Πέτυχε αλλαγή του κειμένου η Κύπρος

Ε.Ε.: Ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Πέτυχε αλλαγή του κειμένου η Κύπρος

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συμφώνησαν όλα τα κράτη – μέλη ως προς τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλει η Ε.Ε. στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις που συνεχίζει να κάνει η Αγκυρα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Μετά από διαβουλεύσεις με την Υπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε, Φεντερίκα Μογκερίνι, και την Προεδρία του Συμβουλίου, η κυπριακή αντιπροσωπεία πέτυχε την αλλαγή του κειμένου, ενισχύοντας τη διατύπωση με μία προσθήκη όσον αφορά τα στοχευμένα μέτρα.

Ενώ μέχρι χθες το προσχέδιο συμπερασμάτων έλεγε πως «το Συμβούλιο καλεί την Υπατη Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσουν την εργασία τους σε πιθανά στοχευμένα μέτρα αν η Τουρκία συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», αφήνοντας ανοιχτό το αν και κατά πόσο θα υπάρξουν τέτοια μέτρα, η τελική διατύπωση τροποποίησε το κείμενο μιλώντας πλέον για την «διερεύνηση επιλογών».

Αυτή η φράση αφαιρεί την αβεβαιότητα για το αν θα επιβληθούν οι κυρώσεις που δημιουργούσε η χθεσινή διατύπωση.

Συγχρόνως τα 28 κράτη – μέλη αποφάσισαν και σε πιο συγκεκριμένα μέτρα, όπως την αναστολή των διαπραγματεύσεων για την συνολική συμφωνία αερομεταφορών, τον περιορισμό της προενταξιακής βοήθεια που δίνεται στην Τουρκία για το 2020 αλλά και ο τερματισμός της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι παραπάνω κυρώσεις θα πάρουν και το τελικό «πράσινο φως» στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων τη Δευτέρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή