Σομαλία: Τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο από τη τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ

Σομαλία: Τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο από τη τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «πολλούς νεκρούς» κάνει λόγο η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε σε ξενοδοχείο της παραθαλάσσιας πόλης Κισμάγιου, την ώρα που συνεδρίαζαν εκεί ντόπιοι δημογέροντες και βουλευτές με αντικείμενο τις επικείμενες τοπικές εκλογές στη σομαλική πόλη.

Η οργάνωση, η οποία έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα και με τη δράση της αποσκοπεί να ανατρέψει την κυβέρνηση της Σομαλίας, ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για το χτύπημα. «Πρώτα στοχοποιήσαμε το ξενοδοχείο με ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο και στη συνέχεια εισέβαλαν μέσα ένοπλοι μουτζαχεντίν», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης, τονίζοντας ότι μαίνεται μάχη στο εσωτερικό του ξενοδοχείου και ότι ήδη υπάρχουν «πολλά θύματα».

Την ανακοίνωση της οργάνωσης επιβεβαίωσαν και επίσημα χείλη, με έναν αξιωματικό της αστυνομίας να κάνει λόγο για «μια έκρηξη στο ξενοδοχείο Asasey στην καρδιά του Κισμάγιου», την οποία ακολούθησε ανταλλαγή πυρών.

Ο εκπρόσωπος των Σεμπάμπ, Αμπντιάσις Άμπου Μούσαμπ, είπε ότι η οργάνωσή του ευθύνεται για την επίθεση και ότι οι μάχες συνεχίζονται. "Πρώτα στοχοθετήσαμε (το ξενοδοχείο) με ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο και μετά οι ένοπλοι μουτζαχεντίν (αντάρτες μαχητές) εισέβαλαν στο ξενοδοχείο. Ακόμη δίνουμε μάχη μέσα στο ξενοδοχείο. Υπάρχουν πολλοί νεκροί μέσα, συμπεριλαμβανομένου και ενός λευκού. Ελέγχουμε το ξενοδοχείο τώρα", υποστήριξε.

Από το 2011 και ύστερα η τρομοκρατική οργάνωση άρχισε να χάνει όλα τα προπύργια της στη χώρα. Η αρχή έγινε με την εκδίωξη της από το Μογκαντίσου το 2011, ενώ από το Κισμάγιου αναγκάστηκε να φύγει το 2012. Το λιμάνι της παραθαλάσσιας πόλης ήταν σημαντική πηγή εσόδων για την οργάνωση αλλά και δίαυλος για την εισαγωγή όπλων και άλλων παράνομων ειδών. Σήμερα, η οργάνωση ελέγχει ακόμη ορισμένα τμήματα της Τζούμπαλαντ, μιας περιοχής στη νότια Σομαλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή