Υπαναχώρηση Τραμπ στο θέμα της ιθαγένειας

Υπαναχώρηση Τραμπ στο θέμα της ιθαγένειας

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπαναχώρησε από το σχέδιό του να προσθέσει ερώτηση για την ιθαγένεια των Αμερικανών στην επικείμενη απογραφή του 2020, παρότι επέμεινε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αγώνα για την καταγραφή όσων μη Αμερικανών βρίσκονται στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό διέταξε τις κυβερνητικές υπηρεσίες να ερευνήσουν τις βάσεις δεδομένων τους.

Η πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ προσέκρουσε σε αδιέξοδο πριν από δύο εβδομάδες, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση κατά της κυβέρνησης, της οποίας το βασικό επιχείρημα είναι ότι αυτό το νέο στοιχείο θα βοηθήσει την υλοποίηση του νομοσχεδίου για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Η αλλαγή στάσης του Αμερικανού προέδρου καταγράφηκε, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος υποστήριζε επί μία εβδομάδα ότι θα αγωνιστεί μέχρι τέλους προκειμένου η ερώτηση να συμπεριληφθεί στο ερωτηματολόγιο της απογραφής. Αντί της ερώτησης αυτής, ο Ντόναλντ Τραμπ θα προχωρήσει στην υπογραφή προεδρικού διατάγματος βάσει του οποίου θα υποχρεώνονται οι διάφορες υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με την ιθαγένεια, μέσω τραπεζών πληροφοριών, αλλά και εγγράφων που διαθέτουν. «Δεν θα αφήσουμε πέτρα στη θέση της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή είναι η τελευταία σε μία σειρά διφορούμενων μηνυμάτων που εξέπεμπε ο Λευκός Οίκος για περισσότερο από μία εβδομάδα, μετά την αρνητική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ να συμπεριλάβει την επίμαχη ερώτηση στο ερωτηματολόγιο της απογραφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή