Ο Ερντογάν προκαλεί τις ΗΠΑ

Ο Ερντογάν προκαλεί τις ΗΠΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ταγίπ Ερντογάν διέβη χθες τον Ρουβίκωνα, ανοίγοντας ένα σοβαρό ρήγμα στη συνοχή του ΝΑΤΟ και διακινδυνεύοντας ανοιχτή ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρώτο φορτίο με εξαρτήματα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 έφτασε αεροπορικώς στην Αγκυρα, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει κυρώσεις από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως έχουν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει ανώτατοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον. Μεταφορικά αεροπλάνα της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας ΑΝ-124 μετέφεραν χθες το πρωί το πρώτο φορτίο των S-400 στην αεροπορική βάση Μόυρτεντ, έξω από την Αγκυρα, όπως έγινε γνωστό από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας. Τουρκικά μέσα ανέφεραν ότι η παράδοση θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες και το ρωσικό σύστημα αναμένεται να καταστεί λειτουργικό, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο.

Στη Μόσχα, στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο TASS, ανέφερε ότι ένα δεύτερο φορτίο θα μεταφερθεί, επίσης αεροπορικώς, πολύ σύντομα, ενώ το τρίτο και σημαντικότερο φορτίο, που θα περιλαμβάνει 120 καθοδηγούμενους πυραύλους, θα μεταφερθεί μέσω θαλάσσιας οδού, στα τέλη του καλοκαιριού. Η ίδια πηγή δήλωσε ότι 20 Τούρκοι στρατιωτικοί εκπαιδεύθηκαν το προηγούμενο δίμηνο από τη Ρωσία στη χρήση των S-400, ενώ άλλοι 80 συνάδελφοί τους θα εκπαιδευθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Βάσει νόμου που έχει ψηφιστεί από το αμερικανικό Κογκρέσο για τις χώρες που αγοράζουν πολεμικό υλικό από τη Ρωσία, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι υποχρεωμένος να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα κληθεί να επιλέξει πέντε μεταξύ 12 ενδεχόμενων μέτρων, που ξεκινούν από την απαγόρευση χορήγησης βίζας και φθάνουν ώς τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Επιπλέον, η αμερικανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει την Τουρκία ότι δεν θα της παραδώσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει παραγγείλει και ότι θα την εξοστρακίσει από το πρόγραμμα συμπαραγωγής τους. Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι οι Ρώσοι τεχνικοί που εκπαιδεύουν τους Τούρκους στα ραντάρ του συστήματος S-400 θα αποκρυπτογραφήσουν τα ευάλωτα σημεία του «αόρατου αεροσκάφους» F-35. Ηδη οι Αμερικανοί έχουν αναστείλει την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στα αεροσκάφη τους.

Η άφιξη του πρώτου φορτίου S-400 στην Αγκυρα θορύβησε τους επενδυτές. Η τουρκική λίρα υποχώρησε έναντι του δολαρίου, ενώ ανέβηκε το κόστος δανεισμού της χώρας και έπεσε η τιμή των ομολόγων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή