Αρχαιολογικός θησαυρός 2.500 ετών στις αλβανικές ακτές

Αρχαιολογικός θησαυρός 2.500 ετών στις αλβανικές ακτές

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

ΤΙΡΑΝΑ. Εναν αμύθητο αρχαιολογικό θησαυρό έφερε στην επιφάνεια μια κοινή αλβανοαμερικανική επιχείρηση ενάλιας αρχαιολογίας. Ειδικότερα, αρχαιολόγοι εντόπισαν 22 αμφορείς που χρονολογούνται πριν από 2.500 χρόνια, στο Ιόνιο, ανοικτά των αλβανικών ακτών. Πιθανώς πρόκειται για απομεινάρια αρχαίου ναυαγίου.

Οι ειδικοί του ερευνητικού σκάφους «Ηρακλής» του Ναυτικού Ιδρύματος RPM, ανακοίνωσαν χθες ότι εντόπισαν 22 αρχαίους αμφορείς, που χρησιμοποιούντο για τη μεταφορά κρασιού ή λαδιού, σε βάθος 40 έως 60 μέτρων. Ηταν διασκορπισμένοι στον πυθμένα της θάλασσας, κοντά στις ακτές της Χερσονήσου Καραμπουρούμ.

Ο αρχαιολόγος Ματέους Πολακόφσκι επισήμανε ότι οι αμφορείς είναι κορινθιακού τύπου Α και χρονολογούνται ανάμεσα στον 7ο και στον 5ο αιώνα π.Χ. «Αν τελικά βρούμε και τα συντρίμμια κάποιου ναυαγίου, τότε θα μιλάμε για την ανακάλυψη του αρχαιότερου πλοίου που έπλευσε κατά μήκος των αλβανικών ακτών», τόνισε ο Πολακόφσκι, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

Ο Αλβανός αρχαιολόγος Νεριτάν Τσεκά επισήμανε ότι παρόμοιοι αμφορείς κορινθιακής και κερκυραϊκής προέλευσης είχαν βρεθεί στο Δυρράχιο και στην Απολλωνία, αλλά και σε άλλες τοποθεσίες της αλβανικής επικράτειας, κάτι που υποδεικνύει εντατικό εμπόριο στη διάρκεια του δεύτερου μισού του 7ου αιώνα π.Χ. κατά μήκος των αλβανικών ακτών.

Από το 2004, το Ναυτικό Ιδρυμα RPM έχει χαρτογραφήσει τον πυθμένα ανοικτά των αλβανικών ακτών αναζητώντας αρχαία, αλλά και σύγχρονα ναυάγια. Επίσης, στα σχέδιά του βρίσκεται η δημιουργία ενός υποθαλάσσιου μουσείου στη δυτική Αλβανία. «Πραγματικά, θα είναι μια θαυμάσια αρχή για την έναρξη ενός εθνικού προγράμματος και θα καταδείξει τον κορυφαίο ρόλο της Αλβανίας κατά την αρχαιότητα», τόνισε ο Τζέιμς Γκουντ, πρόεδρος του Ναυτικού Ιδρύματος RPM. Ταυτόχρονα, ο Τσεκά τόνισε ότι οι αλβανικές αρχές έχουν δρομολογήσει ένα νέο πενταετές πρόγραμμα συνεργασίας με το Ναυτικό Ιδρυμα RPM και το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Ενάλιας Αρχαιολογίας του Τέξας, προκειμένου να εξερευνηθούν όλες οι πιθανότητες ανασκαφών στα ναυάγια, μία διαδικασία ακριβή και επιστημονικά ευαίσθητη. Οι μέχρι στιγμής έρευνες στην Αλβανία έχουν αποκαλύψει 28 τοποθεσίες ναυαγίων, αποθέσεις αμφορέων και πολλά άλλα ευρήματα, από τους Αγίους Σαράντα μέχρι το Βουθρωτό και το Δυρράχιο. Μελλοντικά η έρευνα θα συνεχιστεί βορείως του Δυρραχίου. Οπως επισημαίνει ο Oρον Τάρε, επικεφαλής της επιστημονικής και τεχνολογικής επιτροπής της παγκόσμιας υποθαλάσσιας κληρονομιάς της Unesco, «αν επιβεβαιωθεί αυτό το ναυάγιο, πιθανώς να συνδέεται με την ίδρυση δύο μεγάλων πόλεων, του Δυρραχίου και της Απολλωνίας, αμφότερες στις πύλες της αρχαίας Εγνατίας Οδού, του δρόμου για το ανατολικό εμπόριο», ενώ προσθέτει ότι «εκτός από αρχαία ναυάγια, εντοπίστηκαν και πολλά από τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ρίχνουν φως σε ένα άγνωστο κεφάλαιο της Ιστορίας μας».