Η μεγάλη Τρίτη της Γερμανίδας φον ντερ Λάιεν

Η μεγάλη Τρίτη της Γερμανίδας φον ντερ Λάιεν

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Ενας δρόμος σπαρμένος με εμπόδια και αγωνία περιμένει την υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τις επόμενες ημέρες. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της, οι υποστηρικτές της στο Ευρωκοινοβούλιο φαίνεται να μειώνονται και να μην είναι ξεκάθαρο κατά πόσον θα λάβει το τελικό πράσινο φως που θα επιβεβαιώνει ότι αναλαμβάνει τα ηνία της Ευρώπης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Και παρά την επίθεση αγάπης που έκανε την περασμένη εβδομάδα στους νέους ευρωβουλευτές, η Γερμανίδα υπουργός Αμύνης δεν είναι ακόμα σίγουρη ότι η προσπάθειά της θα αποφέρει καρπούς. Οι αντιστάσεις που αντιμετωπίζει η υποψηφιότητά της είναι ακόμα πολύ μεγάλες, κυρίως από τους Σοσιαλιστές και τους Πρασίνους, τη στιγμή που ο χρόνος μετράει αντίστροφα καθώς η τελική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη.

Υστερα από μαραθώνιες συναντήσεις με τα κόμματα, που πιο πολύ θύμιζαν ανακρίσεις, οι Πράσινοι αποφάσισαν ότι δεν θα τη στηρίξουν, κάτι που θα της στοιχίσει όχι μόνο 74 ψήφους, αλλά και το κόστος μιας σκληρής κριτικής ότι δεν ήταν αρκετά φιλόδοξη στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν για τη Φον ντερ Λάιεν ακόμα περισσότερο καθώς δεν φαίνεται να έχει ούτε την πλήρη στήριξη των Σοσιαλιστών. Ακόμα και οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες δεν τη στηρίζουν.

Η απόρριψη Τίμερμανς

Παρόλο που πολλοί Γερμανοί έχουν ενθουσιαστεί με την ιδέα ότι στο τιμόνι της Ε.Ε. θα είναι μια συμπατριώτισσά τους, οι 16 Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες στο Ευρωκοινοβούλιο δεν μοιράζονται την ίδια άποψη. Ακόμα δεν έχουν ξεπεράσει το ότι «ο δικός τους» Σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, απορρίφθηκε, και αναμένεται να την καταψηφίσουν ως αντίποινα.

Αυτή τη στιγμή η Φον ντερ Λάιεν, για να φτάσει τις 375 ψήφους που τη χωρίζουν από τον 13ο όροφο του Μπερλεμόντ, χρειάζεται πολύ περισσότερους βουλευτές, πέρα από τους 182 του δικού της Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η Γερμανίδα υποψήφιος μπορεί επίσης να βασιστεί αυτή τη στιγμή και στους Φιλελεύθερους που έχουν 108 έδρες, αλλά και σε κάποιους από τους Σοσιαλιστές που συνολικά έχουν 153 ευρωβουλευτές. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον θα έχει τη στήριξη και του κόμματος των Συντηρητικών, οι οποίοι κατέχουν 62 ψήφους και θα τις εξασφάλιζαν την προεδρία αν αποφάσιζαν να την ψηφίσουν. Για αυτό και, στην προσπάθειά της να κερδίσει περισσότερες ψήφους, ήδη έδωσε υποσχέσεις για περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου.  Εάν η Γερμανίδα πολιτικός όντως εκλεγεί την Τρίτη, τότε θα ξεκινήσει άμεσα να δημιουργεί το νέο Κολέγιο των Επιτρόπων βασιζόμενη στους υποψηφίους που θα προτείνει κάθε κράτος-μέλος. Η ίδια έχει ήδη πει ότι στόχος της είναι οι μισοί επίτροποι να είναι γυναίκες. Για αυτό και θα ζητήσει από όλα τα κράτη-μέλη να της προτείνουν έναν άνδρα και μία γυναίκα για να επιλέξει η ίδια ποιος/ποια θα ήταν πιο κατάλληλος/η για το πόστο που θα τους αναθέσει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή