ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο σπουδαίος μαθηματικός Αλαν Τούρινγκ θα κοσμεί στο εξής το χαρτονόμισμα των 50 λιρών

Βρετανία: Ο σπουδαίος μαθηματικός Αλαν Τούρινγκ θα κοσμεί στο εξής το χαρτονόμισμα των 50 λιρών

Το πορτρέτο του Βρετανού μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην καθοριστική αποκρυπτογράφηση των κωδικοποιημένων γερμανικών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα κοσμεί τα χαρτονομίσματα των 50 λιρών, ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η επιλογή αυτή συνιστά την αναγνώριση του ιδιοφυούς επιστήμονα, ο οποίος μεταπολεμικά καταδικάστηκε από τα βρετανικά δικαστήρια για τον ομοφυλοφιλικό του σεξουαλικό προσανατολισμό, τόσο για την επιστημονική του προσφορά όσο και για τη συμβολή του στη συμμαχική πολεμική προσπάθεια. Πολλές δεκαετίες μετά τον θάνατό του το κράτος ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά που του επιφυλάχθηκε.

Το πρόσωπο του Τούρινγκ θα αντικαταστήσει εκείνα των Μάθιου Μπούλτον και Τζέιμς Βατ, των εφευρετών της ατμομηχανής, η εφεύρεση των οποίων υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της Βιομηχανικής Επανάστασης.

«Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν ένας ανυπέρβλητος μαθηματικός, η δουλειά του οποίου είχε τεράστιες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο ζούμε σήμερα», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο Μαρκ Κάρνεϊ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, που είχε και τον τελευταίο λόγο για το πρόσωπο που θα απεικονίζεται στα χαρτονομίσματα των 50 λιρών από τα τέλη του 2021. «Ως πατέρας της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και ως ήρωας πολέμου, η συμβολή του Άλαν Τούρινγκ ήταν κολοσσιαία και επαναστατική», πρόσθεσε.

Εκτός από το πορτρέτο του Τούρινγκ, το χαρτονόμισμα θα φέρει επίσης έναν μαθηματικό τύπο και την εικόνα ενός από τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στον οποίο εργαζόταν ο περίφημος μαθηματικός.

Ο Άλαντ Τούρινγκ γεννήθηκε το 1912 στο Λονδίνο και είναι γνωστός κυρίως για τον ρόλο που διαδραμάτισε στο «σπάσιμο» των κωδικών της συσκευής κρυπτογράφησης Enigma που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Καθοριστική ήταν η συμβολή του και στην ανάπτυξη των πρώτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, στους οποίους εργάστηκε, αρχικά στο Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών του, ασχολήθηκε επίσης με την τεχνητή νοημοσύνη και επινόησε τη λεγόμενη «δοκιμή Τούρινγκ», τον έλεγχο δηλαδή της «νοημοσύνη» μιας μηχανής μέσω της γραπτής συνομιλίας της με έναν άνθρωπο.

Το 1952 ο Άλαν Τούρινγκ καταδικάστηκε για σεξουαλική διαστροφή, λόγω της σχέσης του με έναν άνδρα και υποβλήθηκε για έναν χρόνο σε χημικό ευνουχισμό. Πέθανε το 1954, από δηλητηρίαση με κυάνιο και οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έδωσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του.

Το 2009, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά που επιφυλάχθηκε στον Τούρινγκ από το βρετανικό κράτος και τέσσερα χρόνια αργότερα η βασίλισσα του απένειμε χάρη, μετά θάνατον.

Το ίδρυμα Πίτερ Τάτσελ για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων χαιρέτισε την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας, υπογραμμίζοντας ότι ο Άλαν Τούρινγκ είναι το πρώτο μέλος της κοινότητας ΛΟΑΔ που θα εικονίζεται σε βρετανικό χαρτονόμισμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ