Το νέο τεστ του Τούρινγκ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ένας γίγαντας στους ώμους του οποίου στέκονται σήμερα τόσοι πολλοί». Έτσι περιέγραψε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, τον Άλαν Τούρινγκ, του οποίου το πρόσωπο θα κοσμεί, από το 2021, το νέο χαρτονόμισμα των 50 στερλινών. Τα θεωρήματα του Τούρινγκ θεωρείται ότι θεμελίωσαν την επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Ο ιδιοφυής Βρετανός μαθηματικός συνέβαλε επίσης ζωτικά, με την αποκρυπτογράφηση των μυστικών κωδικών των Ναζί, στη νίκη των Συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Τούρινγκ, όμως, εκτός από όλα αυτά, ήταν και ομοφυλόφιλος, σε μία πολύ λιγότερο ανεκτική εποχή. Το 1952 συνελήφθη για «προσβολή της δημοσίας αιδούς». Για να γλιτώσει τη φυλακή, δέχθηκε να υποστεί μία μορφή χημικού ευνουχισμού, με ενέσεις ενός συνθετικού οιστρογόνου που τον κατέστησαν ανίκανο. Η απόρρητη δουλειά του για το GCHQ, τη βρετανική υπηρεσία συλλογής και ανάλυσης ηλεκτρονικών μηνυμάτων, τερματίστηκε. Δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία 41 ετών, αυτοκτόνησε.

To 1967, η Εργατική κυβέρνηση Γουίλσον αποποινικοποίησε τις ομοφυλοφιλικές πράξεις μεταξύ ανδρών ηλικίας 21 ετών και άνω στην Αγγλία και την Ουαλία. Ακολούθησαν η Σκωτία το 1980 και η Β. Ιρλανδία το 1982. Το 1994, η ηλικία συγκατάθεσης μειώθηκε στα 18 έτη και το 2000 εξισώθηκε με ό,τι ισχύει για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Στην Ελλάδα η ομοφυλοφιλία είχε αποποινικοποιηθεί από το 1951 με την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα της εποχής, αλλά η «ασέλγεια παρά φύση» μεταξύ αρρένων (Π.Κ. άρθρο 347) καταργήθηκε μόλις το Δεκέμβριο του 2015 – επιτρέποντας μόνο τότε την εξίσωση των ηλικιακών ορίων συγκατάθεσης.

Σύμφωνα με το Human Rights Watch, τουλάχιστον 68 χώρες σήμερα ποινικοποιούν τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις μεταξύ ενηλίκων. Σε ορισμένες, επιβάλλεται ακόμα και η εσχάτη των ποινών. Τα μέλη της LGBT κοινότητας υπόκεινται έντονο bullying και σε άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, με τον επαίσχυντο νόμο του 2013 περί «γκέι προπαγάνδας», ενώ βρίσκονται στο στόχαστρο πολλών εθνολαϊκιστικών κινημάτων στην Ευρώπη.

«Ζητούμε συγγνώμη – σου άξιζε τόσο πολύ καλύτερη μεταχείριση», είπε εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης ο Γκόρντον Μπράουν, μιλώντας για τον Τούρινγκ το 2009. Αξίζει να θυμόμαστε πόσο πρόσφατα μπόρεσαν άνθρωποι σαν τον μεγάλο μαθηματικό να απελευθερωθούν από το φόβο της τιμωρίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Και πόσοι πολλοί σήμερα θέλουν να τους επαναφέρουν στο περιθώριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή