Βανδάλισαν σερβικό νεκροταφείο στο Κόσοβο

Βανδάλισαν σερβικό νεκροταφείο στο Κόσοβο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Πολλοί τάφοι σε σερβικό ορθόδοξο νεκροταφείο στο Κόσοβο υπέστησαν βανδαλισμούς, ανακοίνωσε την Κυριακή η κοσοβάρικη αστυνομία, επεισόδιο που προστίθεται στις κλιμακούμενες εντάσεις ανάμεσα στην Πρίστινα και στο Βελιγράδι, ο διάλογος των οποίων υπό την αιγίδα των Βρυξελλών έχει διακοπεί εδώ και μήνες. «Πολλές ταφόπετρες σε ορθόδοξο νεκροταφείο στο Λίπλιαν υπέστησαν ζημιές από αγνώστους», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αστυνομία του Κοσόβου, η οποία διευκρίνισε ότι διενεργεί έρευνα. Πρόκειται για νεκροταφείο κοινότητας στο κεντρικό τμήμα του Κοσόβου, όπου ζει μικρή κοινότητα Σέρβων μεταξύ των Αλβανών που αποτελούν την πλειοψηφία. Σύμφωνα με Σέρβους αξιωματούχους στο Κόσοβο, τους οποίους επικαλέστηκε ο Τύπος, πάνω από 20 επιτύμβιες πλάκες υπέστησαν βανδαλισμούς τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Kossev βλέπει κανείς ταφόπετρες και σταυρούς να έχουν πεταχτεί στο έδαφος. Το συμβάν προκάλεσε την οργή του Βελιγραδίου. «Η καταστροφή είκοσι και πλέον επιτύμβιων πλακών (…) δείχνει ότι η ιδεολογία του μίσους είναι πανταχού παρούσα μεταξύ των αυτονομιστών», αναφέρει ανακοίνωση υπηρεσίας της σερβικής κυβέρνησης αρμόδιας για το Κόσοβο. Το Βελιγράδι, που διαθέτει την υποστήριξη κυρίως της Μόσχας στο ζήτημα αυτό, δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας του Κοσόβου, την οποία ανακήρυξε το 2008 η αλβανική πλειοψηφία. Την ανεξαρτησία του Κοσόβου έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα 110 χώρες, στην πλειονότητά τους δυτικές, αλλά όχι η Ρωσία και η Κίνα. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατήγγειλε επίσης τη «βεβήλωση των επιτύμβιων πλακών» και προέτρεψε τους ηγέτες του Κοσόβου να «αναλάβουν δράση εναντίον πράξεων αυτού του είδους».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή