ΗΠΑ: Υποψήφιοι για το χρίσμα με διαφορά 40 ετών

ΗΠΑ: Υποψήφιοι για το χρίσμα με διαφορά 40 ετών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τους χωρίζουν 40 χρόνια και το χρίσμα: ο δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, Πιτ Μπούτιγκετζ, μόλις 37 ετών, και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκπροσωπούν δύο διαφορετικές γενιές στους κόλπους των Δημοκρατικών. Ο πρώτος θα είναι ο νεότερος και ο δεύτερος ο πλέον ηλικιωμένος πρόεδρος της χώρας, εφόσον εκλεγούν του χρόνου.

Τη στιγμή που το κόμμα των Δημοκρατικών προσπαθεί να καθορίσει τη στάση του σε καίρια ζητήματα, όπως το σύστημα υγείας και η μετανάστευση, η έκκληση για αλλαγή παραδείγματος και ηλικιακή ανανέωση αντανακλώνται ήδη στους κόλπους της εκλογικής βάσης. Μέχρι στιγμής, αμφότερες οι εκστρατείες των δύο ανδρών παρουσιάζουν επιτυχία. Ο Μπάιντεν ηγείται των δημοσκοπήσεων εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ ο «δήμαρχος Πιτ» έχει συγκεντρώσει 24,8 εκατ. δολάρια στο δεύτερο τετράμηνο του έτους. «Το κυριότερο πλεονέκτημα των μεγαλύτερων σε ηλικία υποψηφίων είναι η εμπειρία, αλλά οι νεότεροι μπορούν ευκολότερα να πείσουν ότι είναι αφοσιωμένοι στην αλλαγή και πως δεν συμμετέχουν στο σύστημα, από το οποίο πολλοί ψηφοφόροι νιώθουν προδομένοι», εξηγεί ο Δημοκρατικός Τομ Περιέγιο, ο οποίος είχε εκλεγεί μέλος του Κογκρέσου στη Βιρτζίνια σε ηλικία μόλις 33 ετών.

Οι υποστηρικτές των Δημοκρατικών γοητεύονταν επί μακρόν από τους νέους υποψηφίους. Ηδη από το 1961, ο πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι είχε θέσει τα θεμέλια, όταν στην τελετή ορκωμοσίας του είχε πει ότι «η δάδα πέρασε σε μια νέα γενιά Αμερικανών». Οι δύο τελευταίοι Δημοκρατικοί πρόεδροι που έγιναν ένοικοι του Λευκού Οίκου χρησιμοποίησαν την υπόσχεση της ανανέωσης, καθώς ο Μπιλ Κλίντον ήταν 46 ετών όταν εξελέγη και ο Μπαράκ Ομπάμα 47 το 2008, όταν επικράτησε του 72χρονου Τζον Μακ Κέιν. Το 2018 είδε μια νέα γενιά Δημοκρατικών βουλευτών να εκλέγονται στο Κογκρέσο, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό γυναικών και μειονοτήτων. Ωστόσο, πολλοί ψηφοφόροι του κόμματος φοβούνται ότι αυτοί οι άπειροι και νεότεροι υποψήφιοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο για τη δημοκρατία στη χώρα σε περίπτωση επανεκλογής του σημερινού προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή