Δικαίωση του Τούρινγκ στο χαρτονόμισμα των 50 στερλινών

Δικαίωση του Τούρινγκ στο χαρτονόμισμα των 50 στερλινών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόσωπο του Αλαν Τούρινγκ, του μαθηματικού που συνέβαλε στο «σπάσιμο» του κωδικού των ναζί βοηθώντας τις συμμαχικές δυνάμεις να κερδίσουν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα απεικονίζεται στο καινούργιο τραπεζογραμμάτιο των 50 στερλινών που θα εκδοθεί από την Τράπεζα της Αγγλίας και το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2021. Παρά τη λαμπρή του δράση, ο Τούρινγκ αυτοκτόνησε αφού καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλία.

Οπως τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, «η συμβολή του Αλαν Τούρινγκ, ως πατέρα της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και ως ήρωα πολέμου, ήταν μεγαλεπήβολη και άνοιξε νέους δρόμους. Ο Τούρινγκ είναι ένας γίγας πάνω στους ώμους του οποίου, σήμερα, στέκονται τόσοι πολλοί», κατέληξε.

Η ηλεκτρομηχανική συσκευή του Τούρινγκ, πρόδρομος των σύγχρονων υπολογιστών, «έσπασε» τον κωδικό Enigma, που χρησιμοποιούσε η ναζιστική Γερμανία, δίνοντας στις συμμαχικές δυνάμεις σημαντικό πλεονέκτημα στις ναυμαχίες για τον έλεγχο του Ατλαντικού Ωκεανού.

Η εργασία του στο Μπλέτσλεϊ Παρκ, το κέντρο αντικατασκοπείας της Βρετανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επέσπευσε σημαντικά την έκβαση του πολέμου και σίγουρα έσωσε χιλιάδες ζωές. Ωστόσο, ο Αλαν Τουρινγκ έχασε τη δουλειά του και υποβλήθηκε σε χημικό ευνουχισμό το 1952, όταν καταδικάστηκε για σεξουαλική διαστροφή επειδή είχε συνευρεθεί ερωτικά με έναν άνδρα. Οι ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές στη Βρετανία ήταν παράνομες μέχρι το 1967.

Το 1954, σε ηλικία 41 ετών, ο Αλαν Τούρινγκ αυτοκτόνησε με υδροκυάνιο. Το 2013, του απονεμήθηκε μετά θάνατον βασιλική χάρη για την καταδίκη που τον οδήγησε στην αυτοκτονία από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017, με τη νέα νομοθεσία, που ονομάστηκε «Νόμος Τούρινγκ», η Βρετανία απένειμε μετά θάνατον χάρη σε χιλιάδες ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες που είχαν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα σύμφωνα με τους παλαιότερους νόμους που καταργήθηκαν. Στο νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 στερλινών, εκτός από το πρόσωπο του Αλαν Τούρινγκ, θα απεικονίζονται επίσης ένας πίνακας και μαθηματικοί τύποι από εργασία του η οποία χρονολογείται στο 1936 για τους υπολογίσιμους αριθμούς, η εικόνα ενός πιλοτικού ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά και τεχνικά σχέδια των συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν για το σπάσιμο του Enigma. Επίσης το τραπεζογραμμάτιο θα περιλαμβάνει μια φράση του Αλαν Τούρινγκ σχετικά με την εμφάνιση της νοημοσύνης των μηχανών. «Αυτό είναι μόνον η πρόγευση αυτών που θα ακολουθήσουν και μόνον η σκιά αυτών που θα είναι», είχε πει.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το χαρτονόμισμα των πενήντα στερλινών είναι αυτό με την υψηλότερη αξία που εκδίδει η Τράπεζα της Αγγλίας και σπάνια χρησιμοποιείται στις καθημερινές συναλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή