Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπόσχεται μία «πράσινη συμφωνία» τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπόσχεται μία «πράσινη συμφωνία» τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε κατά την διάρκεια της τελευταίας της ομιλίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μία «πράσινη συμφωνία» για την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, εάν εκλεγεί.

 

 

«Το πιο πιεστικό μας πρόβλημα είναι να κρατήσουμε τον πλανήτη μας υγιή» δήλωσε ενώπιον των ευρωβουλευτών που θα κληθούν το βράδυ να ψηφίσουν για την επικύρωση του διορισμού της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποσχόμενη τη θέσπιση του πρώτου ευρωπαϊκού νόμου για το Κλίμα και να κάνει την Ευρώπη «την πρώτη ήπειρο ουδέτερη» ως προς τον άνθρακα στον ορίζοντα του 2050.

Σε μία ομιλία, που σύμφωνα με τα πρώτα σχόλια ήταν αρθρωμένη για να απευθυνθεί προς όλες τις παρατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους συντηρητικούς, τους σοσιαλιστές, τους Πράσινους, τους φιλελεύθερους και την αριστερά, η υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε έτοιμη να υποστηρίξει νέα παράταση του Brexit, εάν χρειασθεί.

«Είμαι έτοιμη για μία νέα παράταση στην ημερομηνία της αποχώρησης, εάν υπάρξει ανάγκη για περισσότερο χρόνο και για καλό λόγο», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν κατά την διάρκεια της ομιλίας της ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο πριν από την αποψινή ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού της.

Η δήλωσή της έγινε δεκτή με γιουχαΐσματα από την πτέρυγα των βρετανών ευρωβουλευτών υποστηρικτών του Brexit.

Επειτα από διαδοχικές παρατάσεις, η ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ορισθεί για την 31η Οκτωβρίου.

Ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα, η υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν πρότεινε «νέο σύμφωνο» για την μετανάστευση και την επανάληψη των προσπαθειών για την μεταρρύθιση του ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου, τονίζοντας ότι χρειάζεται «ενσυναίσθηση και αποφασιστικότητα στην δράση».

Η Μεσόγειος έχει γίνει «ένα από τα φονικότερα σύνορα στον κόσμο», είπε επισημαίνοντας την ανάγκη να σώζονται ζωές στην θάλασσα.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται ανθρώπινα σύνορα », είπε σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΕ οφείλει να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση και να βρει «νέο τρόπο» για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Είναι επίσης σημαντική η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και της ακτοφυλακής, είπε εξηγώντας ότι η δύναμη πρέπει να απαρτίζεται από 10.000 μέλη και να συγκροτηθεί πολύ νωρίτερα από το προγραμματισμένο, το 2024 το αργότερον.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε ενώπιον των ευρωβουλευτών να εφαρμόσει απολύτως την αρχή της ισότητας των φύλων στους διορισμούς των ευρωπαίων επιτρόπων και να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

«Από την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 1958, μόνο 35 απο τους 183 επιτρόπους ήταν γυναίκες», είπε για να προσθέσει: Εκπροσωπούμε το ήμισυ του πληθυσμού. Θέλουμε το δίκαιο μερίδιό μας».

Η βία κατά των γυναικών «δεν είναι γυναικείο θέμα», είπε υποσχόμενη να την περιλάβει στον κατάλογο των εγκλημάτων που παρατίθενται στην ευρωπαϊκή συνθήκη.

Αναφερόμενη στους τεχνολογικούς κολοσούς, η γερμανίδα πολιτικός δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτό να πληρώνουν χαμηλούς φόρους «επειδή εκμεταλλεύονται το σύστημά μας».

«Το ότι οι γίγαντες της τεχνολογίας εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη στην Ευρώπη είναι μια χαρά» , διότι η Ευρώπη είναι μία ανοικτή αγορά. «Αλλά αν κάνουν αυτά τα κέρδη εκμεταλλευόμενοι το εκπαιδευτικο μας σύστημα, το εξειδικευμένο προσωπικό, τις υποδομές μας και την κοινωνική μας ασφάλεια…δεν είναι αποδεκτό να πληρώνουν ελάχιστους φόρους».

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της, οι ευρωβουλευτές χειροκρότησαν όρθιοι την υποψήφια διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η ψηφοφορία έχει προγραμματισθεί για τις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδος). Για την επικύρωση του διορισμού της φον ντερ Λάιεν απαιτείται πλειοψηφία 374 ευρωβουλευτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή