Νέα πρόεδρος της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Εξελέγη με 383 ψήφους, 327 κατά

Νέα πρόεδρος της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Εξελέγη με 383 ψήφους, 327 κατά

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη με 383 ψήφους υπέρ σε σύνολο 733 μελών, 327 κατά και 22 απείχαν, ενώ βρέθηκε μία άκυρη ψήφος. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει επικεφαλής της Κομισιόν και η πρώτη Γερμανίδα μετά από μισό και πλέον αιώνα.

Η ίδια σε δηλώσεις της μετά την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος τόνισε ότι «πρόκειται για μεγάλη ευθύνη και η δουλειά μου μόλις ξεκίνησε. Στοχεύω σε μια δυνατή και ενωμένη Ευρώπη». «Η εμπιστοσύνη που εναποθέσατε σε μένα είναι εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη σας σε μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, από την ανατολή μέχρι τη δύση, από τον νότο στον βορρά», πρόσθεσε. 

Να σημειωθεί ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που προέρχεται και αυτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως και η Γερμανίδα υπουργός, είχε εκλεγεί το 2014 με 422 ψήφους υπέρ έναντι 250 κατά.

Όταν ρωτήθηκε για αυτήν την ισχνή πλειοψηφία που συγκέντρωσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η ίδια απάντησε: «Στη δημοκρατία, η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία» και πρόσθεσε: «Πριν από δύο εβδομάδες δεν είχα ακόμη την πλειοψηφία επειδή δεν με γνώριζαν. Υπήρχε ακόμη πολλή δυσφορία αναφορικά με τη διαδικασία του spitzenkadidat», εξήγησε.

«Είμαι πανευτυχής που μέσα σε 13 ημέρες» κατάφερε να συγκεντρώσει αυτήν την πλειοψηφία καθώς «είναι μια καλή βάση για να ξεκινήσουμε», κατέληξε.

Νέα πρόεδρος της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Εξελέγη με 383 ψήφους, 327 κατά-1

Μέχρι και μία ώρα πριν να ξεκινήσει η ψηφοφορία, το αποτέλεσμα ήταν αβέβαιο, αν και θεωρητικά με τις ψήφους των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίυ, του PPE, των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) και των φιλελεύθερων-κεντρώων του Renew Europe, θα μπορούσε να έχει άνετη πλειοψηφία, με 444 ψήφους. Το τελικό αποτέλεσμα δείχνει ότι πολλοί ευρωβουλευτές αγνόησαν την κομματική γραμμή.

Το PPE με τους 182 ευρωβουλευτές είχε δεσμευτεί ότι θα στήριζε μαζικά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θετική ψήφο της έδινε και το Renew Europe που εκτιμούσε ότι "λιγότεροι από 5" ευρωβουλευτές του, σε σύνολο 108, θα την καταψήφιζαν ή θα απείχαν. Το μεγαλύτερο ερωτηματικό προερχόταν από τους Σοσιαλδημοκράτες. Αν και επισήμως, μέσω του Twitter, η ομάδα με τους 154 ευρωβουλευτές ανακοίνωσε, λίγο πριν να ξεκινήσει η ψηφοφορία, ότι θα την στήριζε, μια εσωκομματική πηγή ανέφερε ότι περίπου το ένα τρίτο των μελών ήθελε να την καταψηφίσει – μεταξύ αυτών ήταν και οι Γερμανοί ευρωβουλευτές που προέρχονται από το SPD, τον εταίρο της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Νέα πρόεδρος της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Εξελέγη με 383 ψήφους, 327 κατά-2

Οι Πράσινοι, η τέταρτη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 74 ευρωβουλευτές είχαν δηλώσει με σαφήνεια ότι θα την καταψήφιζαν.

Επόμενα βήματα

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου 2019 για τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Η εκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής θα στείλει τώρα επίσημες επιστολές στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών, ζητώντας τους να προτείνουν υποψηφίους για τη σύσταση της Επιτροπής.

Οι ακροάσεις των υποψηφίων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του ΕΚ έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 30 Σεπτεμβρίου – 8 Οκτωβρίου. Το πλήρες Σώμα των Επιτρόπων θα πρέπει να εκλεγεί από το Κοινοβούλιο, σε ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κατά τη σύνοδο ολομέλειας 21 – 24 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή