ΚΟΣΜΟΣ

Μαρκ Εσπερ: Η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και τους S-400 και τα F-35

Μαρκ Εσπερ: Η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και τους S-400 και τα F-35

Ο προταθείς για υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μάρκ Εσπερ, επανέλαβε σήμερα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει τόσο το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 όσο και το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο άρχισε να εγκαθίσταται στην Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η πολιτική μας, την οποία επικοινώνησα στον Τούρκο ομόλογο μου, αν επιβεβαιωθεί, είναι ότι μπορείς να έχεις είτε τους S-400 είτε τα F-35, δεν μπορείς να έχεις και τα δύο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έσπερ ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας για τα ζητήματα των ενόπλων δυνάμεων, η οποία εξετάζει σήμερα την υποψηφιότητα του για τη θέση του επικεφαλής του Πενταγώνου.

«Η απόκτηση του συστήματος των S-400 υπονομεύει θεμελιωδώς τις δυνατότητες των F-35 και την ικανότητα μας να διατηρήσουμε την στρατιωτική μας υπεροχή στον αέρα», προσέθεσε ο εκλεκτός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του υπουργού Άμυνας.

Ακόμη, ο 'Εσπερ χαρακτηρίσε «απογοητευτική» και «λανθασμένη» την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει τη συγκεκριμένη συναλλαγή με τη Μόσχα, τονίζοντας, ωστόσο, τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του οποίου αποτελεί «έναν πολύ ικανό και μακροχρόνιο σύμμαχο».