Παρέθετε δείπνα με έξοδα του γαλλικού δημοσίου

Παρέθετε δείπνα με έξοδα του γαλλικού δημοσίου

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Οι αστακοί «έφαγαν» τον Γάλλο υπουργό Περιβάλλοντος Φρανσουά ντε Ριζί, ο οποίος υπέβαλε χθες την παραίτησή του μετά τις αποκαλύψεις για τα μεγαλοπρεπή δείπνα που παρέθετε σε δεκάδες φίλους του με έξοδα του γαλλικού δημοσίου.

Ο Ντε Ριζί παραιτήθηκε ενόψει νέου γύρου αποκαλύψεων της ιστοσελίδας ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediapart για τις αποζημιώσεις δαπανών που ζητούσε ως βουλευτής και οι οποίες φέρεται να περιελάμβαναν προσωπικά έξοδα. Πριν προχωρήσει στον νέο γύρο δημοσιευμάτων, η ιστοσελίδα απευθύνθηκε στον υπουργό ζητώντας του να εξηγήσει τις δαπάνες και εκείνος αντέδρασε παραιτούμενος αλλά και καταθέτοντας μήνυση κατά της ιστοσελίδας για δυσφήμηση. «Υφίσταμαι μιντιακό λιντσάρισμα» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Ο 45χρονος Ντε Ριζί ήταν πρώτος τη τάξει υπουργός μετά τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, σε μια συμβολική ενέργεια που είχε ως στόχο να υπογραμμίσει την σημασία που αποδίδει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η αποχώρηση αυτή είναι η δεύτερη μετά τη θεαματική παραίτηση του Νικολά Ιλό από το ίδιο υπουργείο. Ο διάσημος παρουσιαστής εκπομπών οικολογικού περιεχομένου, Ιλό, παραιτήθηκε πέρυσι καταγγέλλοντας αδράνεια της κυβέρνησης στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν δέχεται επικρίσεις για υπεροπτική συμπεριφορά και απώλεια επαφής με τις ανησυχίες των απλών ανθρώπων. Ενα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η επιβολή συμπληρωματικής φορολογίας στα καύσιμα, πυροδότησε τις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», που αποτέλεσαν μεγάλο πλήγμα για την προεδρία Μακρόν. Υπό αυτό το πρίσμα, τα πολυτελή δείπνα του αρμόδιου υπουργού, δημοσία δαπάνη, ήταν κάτι χειρότερο από faux-pas.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή