Πενήντα χρόνια από την εκτόξευση του «Απόλλων 11»

Πενήντα χρόνια από την εκτόξευση του «Απόλλων 11»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασαν πενήντα χρόνια από την εκτόξευση της αποστολής της NASA, «Απόλλων 11» που κατέκτησε τη Σελήνη. Σαν χθες, πριν από ακριβώς 50 χρόνια, στις 16 Ιουλίου του 1969, οι αστροναύτες Νιλ Αρμστρονγκ, Μπαζ Ολντριν και Μάικλ Κόλινς, ξεκίνησαν το μαγικό ταξίδι τους.

Στις 6.45 π.μ. της 16ης Ιουλίου 1969, οι τρεις αστροναύτες είχαν ολοκληρώσει το πρωινό τους, αποτελούμενο από αυγά και μπριζόλες, είχαν φορέσει τις ειδικές στολές τους και είχαν προσδεθεί στις θέσεις τους μέσα στο διαστημόπλοιο. Η σημασία της στιγμής ήταν τεράστια και ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθούσε, με κομμένη την ανάσα, το εγχείρημα καθώς το πλήρωμα ετοιμαζόταν να ξεκινήσει για την κατάκτηση του φυσικού δορυφόρου της Γης, της Σελήνης.

Στις 9.32 π.μ., ο πύραυλος της Nasa, «Saturn V», πυροδοτήθηκε και η αποστολή «Απόλλων 11» εκτοξεύθηκε από την πλατφόρμα εκτόξευσης 39Α. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν εξαιρετικές και πλήθη είχαν συρρεύσει στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα, προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκτόξευση του πυραύλου, που είχε ύψος 111 μέτρα.

Δύο λεπτά και 42 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση ο πύραυλος απέρριψε το πρώτο του κομμάτι, που έπεσε κάπου στον Ατλαντικό Ωκεανό. Λίγο αργότερα απελευθερώθηκε το δεύτερο τμήμα του και μόλις 11 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα από τη στιγμή της εκτόξευσης, το διαστημόπλοιο προσέγγισε μία ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, με ταχύτητα 28.000 χλμ. ανά ώρα.

Το διαστημικό σκάφος δεν μετέφερε μόνο τα μέλη της αποστολής «Aπόλλων 11», αλλά και δεξαμενές καυσίμων, κυψέλες υδρογόνου που χρησιμοποιείται ως καύσιμο, δεξαμενές υδρογόνου και οξυγόνου, εφόδια και τρόφιμα για το πλήρωμα, φωτογραφικές μηχανές, επιστημονικά όργανα και εργαλεία, όπως εξάλλου και τα απαραίτητα για τη συλλογή δειγμάτων από τη σεληνιακή επιφάνεια.

Καθώς οι τρεις αστροναύτες στον θαλαμίσκο ελέγχου πραγματοποιούσαν τροχιά γύρω από τη Γη, η σεληνάκατος, που ονομάστηκε ο «Αετός», βρισκόταν ασφαλώς συνδεδεμένη από κάτω τους. Λίγες ημέρες μετά την εκτόξευση από τη Φλόριντα, οι Αρμστρονγκ και Ολντριν θα προσεδάφιζαν τον «Αετό» στη «Θάλασσα της Ηρεμίας» και θα πατούσαν το πόδι τους στην επιφάνεια του φυσικού δορυφόρου της Γης.

Χθες, πενήντα χρόνια αργότερα από την ιστορική ημέρα, ένας από τους αστροναύτες της αποστολής «Απόλλων 11» ο Μάικλ Κόλινς ξαναβρέθηκε στο ακριβές σημείο από όπου ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ξεκίνησαν το θαυμαστό τους ταξίδι. Μετά την πρόσκληση της NASA, ο Μάικλ Κόλινς πέρασε το πρωινό στην πλατφόρμα εκτόξευσης 39Α, ενθυμούμενος τις ιστορικές ώρες που είχε ζήσει εκεί… Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο γιατί ο Μπαζ Ολντριν δεν εμφανίστηκε στην επέτειο. Ο Νιλ Αρμστρονγκ, που ηγήθηκε της αποστολής, απεβίωσε το 2012.

Σε μία άλλη εξέλιξη, που στοχεύει να τιμήσει την εκτόξευση της αποστολής «Απόλλων 11» και τους άνδρες που συμμετείχαν σε αυτή, χθες έγιναν τα αποκαλυπτήρια της στολής που φορούσε ο Αρμστρονγκ όταν έκανε το «τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα» στο Μουσείο Αιθέρων και Διαστήματος της Ουάσιγκτον. Παρόντες στα αποκαλυπτήρια ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο επικεφαλής της NASA Τζιμ Μπρίντενσταϊν και ο γιος του Νιλ Αρμστρονγκ, Ρικ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή