Ερωτηματικά για Φον ντερ Λάιεν

Ερωτηματικά για Φον ντερ Λάιεν

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. «Η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία». Αυτή ήταν η απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο ερώτημα για την οριακή επικύρωση του διορισμού της στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωκοινοβούλιο, την Τρίτη. Ομως η θητεία της Φον ντερ Λάιεν ξεκινάει όχι απλώς με οριακή πλειοψηφία εννέα ψήφων στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και με το δεδομένο ότι δεν διαθέτει την πλειοψηφία μεταξύ των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων.

Για πολλές από τις ενέργειες που θα αναλάβει η Φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Κομισιόν, οι ισορροπίες του Ευρωκοινοβουλίου δεν παίζουν καθοριστικό ρόλο, καθώς οι τομείς πολιτικής στους οποίους απαιτείται η συγκατάθεσή του είναι περιορισμένοι. Ωστόσο η αποτύπωση του κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων εξακολουθεί να προβληματίζει.

«Βρισκόμαστε στο σενάριο του τρόμου», εκτίμησε το ινστιτούτο ευρωπαϊκής πολιτικής EuroIntelligence. «Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη με τη βοήθεια του πολωνικού PiS, του Φιντέζ του Βίκτορ Ορμπαν και των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Αν οποιοδήποτε από τα τρία αυτά κόμματα είχε ψηφίσει όχι, δεν θα έφθανε στον στόχο των 374 εδρών. Η πρώτη συνέπεια φάνηκε με την απαίτηση του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα πολωνικά αιτήματα κατά τη διαμόρφωση του επόμενου προϋπολογισμού τηςΕυρωπαϊκής Ενωσης. Το τίμημα της εκλογής της Φον ντερ Λάιεν θα αποκαλυφθεί μόνο με τον καιρό», εκτιμούν οι αναλυτές. «Η συνολική μας εκτίμηση είναι ότι η Ε.Ε. κατευθύνεται προς μια παρατεταμένη περίοδο παράλυσης στα ζητήματα στα οποία εμπλέκεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Στην ομιλία της το πρωί της Τρίτης, η 60χρονη Γερμανίδα υποσχέθηκε ταχεία στροφή στην πράσινη ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία, πολιτικές κατευθύνσεις που της χάρισαν την απαιτούμενη πλειοψηφία, αλλά οδήγησαν στελέχη του δικού της στρατοπέδου, όπως για παράδειγμα τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, να την εγκαταλείψουν.

Eκπληξη στο Αμυνας

Χθες, η Φον ντερ Λάιεν μετέβη στο Βερολίνο, όπου παρέδωσε τα ηνία του γερμανικού υπουργείου Αμυνας στην Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Η τελευταία εξελέγη στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος μετά την αποχώρηση της Αγκελα Μέρκελ από το αξίωμα, ενώ η μεταπήδησή της στο υπουργικό συμβούλιο αποτελεί ένα βήμα προς τον στόχο της ανέλιξής της στην καγκελαρία. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης στην οποία ανακοινώθηκε ο διορισμός της, πολλοί υπουργοί έμειναν άφωνοι, καθώς θεωρείτο δεδομένο ότι στη θέση του υπουργού Αμυνας επρόκειτο να μετακινηθεί ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή