«Στα μαλακά» η Αγκυρα για τους F-35

«Στα μαλακά» η Αγκυρα για τους F-35

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι η κυβέρνησή του δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Αγκυρας για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. «Οχι, δεν το εξετάζουμε αυτό αυτή τη στιγμή», είπε ο Τραμπ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στο Οβάλ Γραφείο. Η διαδικασία των κυρώσεων με βάση τον νόμο CAATSA (περί τιμωρίας συμμάχων που προχωρούν σε σημαντικές προμήθειες οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία) κινείται από το Κογκρέσο, όχι από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, η χθεσινή δήλωση είναι ενδεικτική της πολιτικής βούλησης του Τραμπ να ρίξει την Τουρκία «στα μαλακά», ανεξάρτητα από τις προθέσεις του Κογκρέσου.

Η διαδικασία των κυρώσεων με βάση τον νόμο CAATSA είναι διαφορετική από την παράλληλη διαδικασία αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και προμηθειών των αεροσκαφών F-35, που ξεκίνησε την Τετάρτη.

Την ενόχληση της Αγκυρας για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε χθες σε τηλεφώνημά του με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ιμπραήμ Καλίν εξήγησε στον Μπόλτον ότι οι σχέσεις των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ είναι αδύνατον να παραμείνουν υγιείς με τέτοιου είδους μονομερείς ενέργειες. Πάντως, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην τουρκική αμυντική βιομηχανία θεωρούν ότι οι συνέπειες θα είναι προσωρινές και πως τελικά η βιομηχανία θα ενισχυθεί.

Σε αυτή την εκτίμηση προέβη ο επικεφαλής της διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση της Ουάσιγκτον αμφιλεγόμενη, λέγοντας πως δεν συνάδει με τις υπογραφείσες συμφωνίες. «Περιμένουμε την επισημοποίηση της απόφασης», σχολίασε και προσέθεσε ότι ενδεχόμενες κυρώσεις θα προκαλέσουν μεν απώλειες προσωρινά, αλλά τελικά η αμυντική βιομηχανία της χώρας θα βγει κερδισμένη. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την απόφασή της μετά την παράδοση των ρωσικών S-400, που ξεκίνησαν να φθάνουν τμηματικά στην Τουρκία. Χθες, ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος, ο Σεργκέι Τσεμέτσοφ, επικεφαλής της κρατικής Rostech, είπε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να πουλήσει ρωσικά μαχητικά στην Τουρκία, εάν η Αγκυρα εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον.

Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι η απομάκρυνση της χώρας από το πρόγραμμα των F-35 αντίκειται στο πνεύμα της συμμαχίας και κάλεσε την Ουάσιγκτον να ανακαλέσει την επίμαχη απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή