Ισπανία: Η «λεπτομέρεια» για συγκυβέρνηση με το Podemos

Ισπανία: Η «λεπτομέρεια» για συγκυβέρνηση με το Podemos

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ άφησε χθες ανοικτή την πόρτα της συγκυβέρνησης με το αριστερό Podemos, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μετέχει στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Το πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές του Απριλίου είναι κατακερματισμένο και ο πιο σίγουρος τρόπος να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες θα ήταν η συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών – Podemos, με τη στήριξη μικρών περιφερειακών (όχι αυτονομιστικών) κομμάτων.

Ομως, η αρχική συμφωνία Σάντσεθ – Ιγκλέσιας έχει προσκρούσει σε σημαντικές «λεπτομέρειες», όπως είναι η πολιτική κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης και η στάση της απέναντι στα αποσχιστικά κινήματα. Σημαντική μερίδα του σοσιαλιστικού PSOE αντιτίθεται στη συγκυβέρνηση με το Podemos λόγω της αριστερής στροφής που αυτή προϋποθέτει και λόγω της ήπιας στάσης του κόμματος απέναντι στους Καταλανούς αυτονομιστές.

Ο Σάντσεθ επιθυμεί να ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας που θα έχει την εξωτερική στήριξη του Podemos ή θα περιλαμβάνει τεχνοκράτες προταθέντες από το Podemos. To κόμμα των Ισπανών «Αγανακτισμένων» επιμένει να λάβει μέρος στην κυβέρνηση, ενώ και εσωτερική ψηφοφορία μεταξύ των μελών του, που ολοκληρώθηκε χθες, επιβεβαίωσε αυτή τη στάση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, το 70% των μελών συμφωνεί με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ μόνο σε περίπτωση που το Podemos μετέχει στην κυβέρνηση. Με το ορατό ενδεχόμενο να χάσει τις ψηφοφορίες της ερχόμενης εβδομάδας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο Σάντσεθ στράφηκε προς το φιλελεύθερο κόμμα των Ciudadanos, ακόμη και προς το Λαϊκό Κόμμα του Πάμπλο Κασάδο, ζητώντας να απόσχουν ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Η απάντηση των δύο κομμάτων ήταν αρνητική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή