ΚΟΣΜΟΣ

Μια καπνιστή ρέγγα, η νέα γκάφα του Μπόρις Τζόνσον

Μια καπνιστή ρέγγα, η νέα γκάφα του Μπόρις Τζόνσον

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με μια καπνιστή ρέγγα ανά χείρας, σύμβολο των υποτιθέμενων δεινών που έχει φέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Βρετανία, εμφανίστηκε το βράδυ της Τετάρτης ο υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία Μπόρις Τζόνσον. Το μήνυμα του Τζόνσον, ότι για όλα φταίει η Ε.Ε., έπεσε στο κενό, εφόσον αποδείχθηκε ότι οι κανονισμοί τυποποίησης ψαριών για τους οποίους παραπονέθηκε ήταν βρετανικοί και όχι ευρωπαϊκοί.

Ο εμμονικός κατά της Ε.Ε.  Τζόνσον εξακολουθεί να αντιπαρατίθεται με πιο μετριοπαθείς φωνές, όπως έδειξε η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η Βουλή επιχείρησε να εξουδετερώσει μια από τις μεθόδους που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Τζόνσον για να οδηγήσει τη χώρα σε σκληρό Brexit. Η μέθοδος αυτή θα ήταν να κλείσει τη Βουλή την κρίσιμη περίοδο που θα μπορούσε να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, ώστε να εμποδίσει τη διαδικασία.

Με μεγάλη πλειοψηφία, οι βουλευτές ψήφισαν χθες να οριστούν συνεδρίες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ανεξαρτήτως αν η Βουλή θα έχει κλείσει, «ώστε να ενημερωθεί η αντιπροσωπεία για την πρόοδο της διαδικασίας αποχώρησης». Στην τελευταία ομιλία της ως πρωθυπουργός, η Τερέζα Μέι επέκρινε εμμέσως τον Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας για πολιτικούς που ψαρεύουν «στους υπονόμους» και υμνώντας τις αρετές της μετριοπάθειας και του πολιτικού συμβιβασμού.

Εν τω μεταξύ, σε αναβρασμό τελεί το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα. Ομάδα 60 βουλευτών του, προσκείμενων στον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, δημοσίευσαν ολοσέλιδη καταχώρηση στην εφημερίδα Guardian, στην οποία κατηγορούν τον Κόρμπιν ότι έχει διχάσει το κόμμα και ανέχεται τον αντισημιτισμό. Παρατηρητές δεν αποκλείουν να εκδηλωθεί από την πλευρά των «μπλερικών» μία ακόμη απόπειρα ανατροπής του Κόρμπιν, με εσωκομματική ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος.