ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο

Μετά τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πρώτα πήρε τις Βρυξέλλες, τώρα και το Βερολίνο. Ο λόγος για την Αγκελα Μέρκελ, τη Γερμανίδα καγκελάριο, που εγκαθιστά τις ευνοούμενές της στα δύο κυριότερα πόστα, στην ηγεσία της Κομισιόν και στην κορυφή του γερμανικού υπουργείου Αμυνας. Η τοποθέτηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αιφνιδίασε ακόμη και τους πλέον υποψιασμένους στις μηχανορραφίες των διαδρόμων των Βρυξελλών. Ωστόσο ο διορισμός της Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, που προαλείφεται για διάδοχος της Μέρκελ, στο υπουργείο Αμυνας στη Γερμανία άφησε ακόμη περισσότερους άφωνους, ενώ η λέξη που επαναλαμβάνεται στο Βερολίνο είναι «πραξικόπημα». Η Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ δεν εμφανιζόταν σε κανένα σενάριο, ούτε προβαλλόταν από κάποιο μέσο ως πιθανή διάδοχος της Φον ντερ Λάιεν, ενώ η ίδια έλεγε μέχρι πρότινος ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Η γυναικεία τρόικα, Frauenpower την αποκαλεί η ιστοσελίδα Politico, ειδική σε ευρωπαϊκά θέματα, επανέφερε στο προσκήνιο τη δυνατότητα της Μέρκελ να εξουδετερώνει αργά αλλά σταθερά τους άρρενες εσωκομματικούς της αντιπάλους, από τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ μέχρι πιο πρόσφατα τον Φρίντριχ Μερτς, διεκδικητή της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με τις ευλογίες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και τον υπουργό Υγείας Γιενς Σπαν, ο οποίος θεωρείτο το φαβορί για το υπουργείο Αμυνας. Η αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών εταίρων του CDU, των Σοσιαλδημοκρατών, θεωρούν την Κραμπ-Κάρενμπαουερ ακατάλληλη για τον θώκο και εκφράζουν ήδη τα… συλλυπητήριά τους προς τον γερμανικό στρατό. Οπως υπογραμμίζει το Politico, ο διορισμός της είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου από τη μέντορά της: Αν όντως η Κραμπ-Κάρενμπαουερ αποτύχει στο πόστο αυτό θα μπορούσε να σημάνει και το τέλος των φιλοδοξιών της να διαδεχθεί τη Μέρκελ στην καγκελαρία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel, η Μέρκελ προχώρησε στον διορισμό της Κάρενμπαουερ γιατί ήθελε να αποφύγει έναν ευρύ ανασχηματισμό, σαν αυτόν που θα προκαλούσε π.χ. η τοποθέτηση του Γιενς Σπαν στο υπουργείο Αμυνας, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα χήρευε το υπουργείο Υγείας. Η καγκελάριος προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι του Σπαν, παίρνοντάς τον τηλέφωνο πριν από την ανακοίνωση του ονόματος της Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ για να εξάρει το έργο του ως υπουργού Υγείας. Ωστόσο πολλά ήταν τα ΜΜΕ που είχαν δημοσιεύσει ως οριστική μάλιστα την είδηση του διορισμού του στο υπουργείο Αμυνας. Η γερμανική νομοθεσία προβλέπει ότι η Κραμπ-Κάρενμπαουερ ως υπουργός μπορεί να διοριστεί απευθείας καγκελάριος χωρίς να προηγηθεί ψηφοφορία στη Βουλή, σε περίπτωση που η Μέρκελ αποφασίσει να παραιτηθεί. Με άλλα λόγια, η Μέρκελ εξασφάλισε πλέον και θεσμικά τη δυνατότητα να αποφασίσει εκείνη όχι μόνο τον χρόνο εξόδου της από την καγκελαρία αλλά και την ιδανική της διάδοχο. Η καγκελάριος, που έγινε 65 ετών την Τετάρτη, δεν θα μπορούσε να ζητήσει καλύτερο δώρο από αυτό για τον εαυτό της. Η κατάσταση της υγείας της και τα πρόσφατα επεισόδια τρόμου που έχει παρουσιάσει σε δημόσιες εμφανίσεις της έχουν εντείνει τη διαδοχολογία στη Γερμανία. Αργά προχθές το βράδυ πάντως ο υπουργός Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν επέμεινε ότι είναι καλά στην υγεία της και ότι είναι απολύτως σε θέση να εξαντλήσει τη θητεία της. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα παραμείνει ενωμένος.