Παρά τις φήμες, μάλλον ακίνδυνο το FaceApp

Παρά τις φήμες, μάλλον ακίνδυνο το FaceApp

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι μία ματιά στον μελλοντικό σας εαυτό; Τη δυνατότητα αυτή σας τη δίνει μία εφαρμογή (FaceApp) η οποία επιτρέπει τη γήρανση των φωτογραφιών σας, με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, χιλιάδες χρήστες διατυπώνουν ανησυχία ότι η δημοφιλής εφαρμογή μπορεί να υποκλέψει όλες τις φωτογραφίες σας, μεταξύ των οποίων οι απεικονίσεις οθόνης που ενδεχομένως να διαθέτουν ευαίσθητες οικονομικές και υγειονομικές πληροφορίες ή ακόμα και τις φωτογραφίες των παιδιών σας, με τις επωνυμίες των σχολείων τους στο υπόβαθρο.

Αυτό, βέβαια, μπορεί να μην ισχύει απολύτως, αλλά η όλη υπόθεση σίγουρα αποτελεί μία καλή υπόμνηση του πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε προτού κατεβάσουμε μία εφαρμογή, που μας φαίνεται θελκτική. Πολλές εφαρμογές, συστηματικά, συγκεντρώνουν τα δεδομένα των χρηστών. Ωστόσο, κάποιες άλλες, που γίνονται, μάλιστα πολύ δημοφιλείς σε δεδομένη χρονική στιγμή, έχουν ως πρωταρχικό στόχο την αλίευση στοιχείων σχετικά με τον χρήστη. Κάποια ερωτηματολόγια προσωπικότητας (quizzes) στο Facebook έχουν ως αποκλειστικό στόχο την συλλογή πληροφοριών, καθιστώντας τους χρήστες ευάλωτους στις παραβιάσεις, όπως έγινε, παραδείγματος χάρη, με την Cambridge Analytica.

Παρά τη μεγάλη αναταραχή που προκλήθηκε σχετικά με το FaceApp, η εφαρμογή λαμβάνει μόνο μία φωτογραφία, την οποία έχετε επιλέξει για να δείτε πώς θα φαίνεστε όταν γεράσετε, επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας και διευθύνων σύμβουλος της Guardian Firewall, Γουίλ Στράβαχ. Η μεγάλη σύγχυση που προκλήθηκε οφείλεται σε μία λειτουργία των iPhones, που απεικονίζει ολόκληρη τη βιβλιοθήκη μέσα στην εφαρμογή. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό της Apple, που επιτρέπει την επιλογή συγκεκριμένης φωτογραφίας, χωρίς όμως, να δίνει πρόσβαση στο FaceApp στη βιβλιοθήκη φωτογραφιών σας, παρότι μπορεί αρχικά να το πιστέψετε.

Μπορείτε, εναλλακτικά, να παρέχετε στην εφαρμογή πρόσβαση στο σύνολο των φωτογραφιών, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η εφαρμογή μεταφορτώνει οτιδήποτε άλλο εκτός της επιλεγμένης φωτογραφίας. «Πάντα αναζητώ κενά στην προστασία της ιδιωτικότητας» επισημαίνει ο Στράβαχ, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα σύστημα ανάλυσης δικτύου για να βρει τι συμβαίνει. «Ωστόσο, όταν αυτό δεν συμβαίνει, απλά δεν συμβαίνει». Αυτό δεν σημαίνει ότι το FaceApp δεν έχει προβλήματα, εξηγεί ο ειδικός.

Οι φωτογραφίες ανεβαίνουν στο υπολογιστικό νέφος για επεξεργασία και έτσι μπορεί να υποκλαπούν από χάκερ, κάτι που δεν επισημαίνει η εφαρμογή στους χρήστες της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το FaceApp, που αναπτύχθηκε στη Ρωσία από την Wireless Lab, έχει γνωρίσει και στο παρελθόν μεγάλες περιόδους δημοφιλίας. Η Wireless Lab, επισημαίνει ότι οι φωτογραφίες μπορεί να αποθηκεύονται στο υπολογιστικό νέφος, αλλά συνήθως σβήνονται μετά 48 ώρες, ενώ άλλα στοιχεία των χρηστών δεν μεταφέρονται στη Ρωσία Πάντως, ο Στράβαχ συνιστά στους χρήστες να μην υποκύψουν στη γοητεία του FaceApp.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή