ΚΟΣΜΟΣ

Εγκατέλειψε την Ιταλία η Καρόλα Ρακέτε

Εγκατέλειψε την Ιταλία η Καρόλα Ρακέτε

ΡΩΜΗ. Η Γερμανίδα καπετάνιος του πλοιαρίου διάσωσης μεταναστών «Sea-Watch 3», Καρόλα Ρακέτε, εγκατέλειψε χθες την Ιταλία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού πρακτορείου, αν και δεν είναι γνωστό πού θα μεταβεί, αν δηλαδή επρόκειτο να επιστρέψει στην πατρίδα της ή να πάει κάπου αλλού.

Η νεαρή ακτιβίστρια, που μεγάλωσε στο Χαμπούρεν της κάτω Σαξονίας, πέρασε, με επιβαίνοντες στο «Sea-Watch 3», 47 μετανάστες, στα ιταλικά χωρικά ύδατα, με αποτέλεσμα το ιταλικό κράτος να στραφεί δικαστικά εναντίον της. Το εάν θα κληθεί να παραπεμφθεί σε δίκη, θα αποφασιστεί από τις ιταλικές αρχές προς τα τέλη του καλοκαιριού. Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε χθες ότι «ανυπομονεί να στείλει σπίτι της αυτή την κακομαθημένη Γερμανίδα κομμουνίστρια», όπως την αποκάλεσε. Νομικά έχει κινηθεί και η ίδια η Ρακέτε εναντίον του Σαλβίνι, για συκοφαντική δυσφήμηση.

Προχθές, η Καρόλα Ρακέτε κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να οργανωθεί ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για να αποβιβάζονται οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα και να μην αναγκάζονται οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να αντιμετωπίζουν καταστάσεις παρόμοιες με αυτή στην οποία έχει βρεθεί η ίδια. Η 31χρονη Γερμανίδα κατέθετε επί τρεις ώρες στους εισαγγελείς του Αγκριτζέντο, στη Σικελία, καθώς αντιμετωπίζει την κατηγορία της παροχής βοήθειας σε παράτυπους μετανάστες, επειδή τον Ιούνιο αποβίβασε τους ανθρώπους που είχε διασώσει στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, αρνούμενη να υπακούσει στις αντίθετες εντολές του ιταλικού λιμενικού.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη που είχα την ευκαιρία να εξηγήσω λεπτομερώς τη διάσωση που πραγματοποιήσαμε στις 12 Ιουνίου», είπε, εξερχόμενη από το δικαστικό μέγαρο. «Ελπίζω ειλικρινά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τώρα που εξελέγη το νέο (Ευρωπαϊκό) Κοινοβούλιο, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην επαναληφθεί αυτή η κατάσταση και ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεργαστούν μελλοντικά για να δέχονται όλα τα πρόσωπα που διασώζονται από πολιτικά σκάφη», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Bild, η Ρακέτε είχε υπογραμμίσει ότι «όσοι βρίσκονται στη Λιβύη πρέπει να αναχωρήσουν αμέσως για μια ασφαλή χώρα». «Ακούμε πληροφορίες για μισό εκατομμύριο ανθρώπους στα χέρια διακινητών ή σε κέντρα μεταναστών στη Λιβύη, τους οποίους πρέπει να απομακρύνουμε. Πρέπει να τους βοηθήσουμε αμέσως να περάσουν ασφαλώς στην Ευρώπη», τόνισε. Η σύλληψή της από τις ιταλικές αρχές προκάλεσε κύμα συμπαράστασης και μέσα σε λίγες ημέρες συγκεντρώθηκε το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ για τα δικαστικά της έξοδα και για τη συνέχιση της δραστηριότητας της οργάνωσης Sea-Watch, η οποία πλέον χρειάζεται ένα καινούργιο σκάφος. Το Κοινοβούλιο της Καταλονίας και ο δήμος του Παρισιού ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να την παρασημοφορήσουν.