Το Ιράν διενεργεί έρευνα μετά την κατάσχεση ενός τάνκερ με βρετανική σημαία

Το Ιράν διενεργεί έρευνα μετά την κατάσχεση ενός τάνκερ με βρετανική σημαία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο που έχει κατασχεθεί από το Ιράν είναι αγκυροβολημένο σήμερα στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, στο νότιο Ιράν και μια έρευνα έχει ανοίξει μετά τη σύγκρουση αυτού του τάνκερ με αλιευτικό σκάφος, ανακοίνωσαν οι λιμενικές αρχές.

Ο Αλλαχμοράντ Αφιφιπούρ, γενικός διευθυντής του Λιμενικού και Ναυτιλιακού Οργανισμού της επαρχίας Χορμοζγκάν, όπου βρίσκεται το λιμάνι, δήλωσε ότι το Stena Impero είχε «συγκρουστεί με αλιευτικό σκάφος κατά την πορεία του. Και σύμφωνα με τον νόμο, μετά το ατύχημα είναι απαραίτητο να διερευνηθούν τα αίτια».

«Η έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος άρχισε σήμερα (Σάββατο) από τους εμπειρογνώμονες υπό την εποπτεία της Λιμενικής και Ναυτιλιακής Αρχής της επαρχίας Χορμοζγκάν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή ότι κατάσχεσε αυτό το δεξαμενόπλοιο, του οποίου η ιδιοκτήτρια εταιρία Stena Bulk είναι σουηδική, στο Στενό του Χορμούζ για «μη σεβασμό των διεθνών κανονισμών και των κανόνων της ναυσιπλοΐας».

Ο Αφιφιπούρ, τον οποίο επικαλείται το Fars, δήλωσε ότι μετά τη σύγκρουση, οι άνθρωποι που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος «ήρθαν σε επαφή με το βρετανικό πλοίο, αλλά δεν έλαβαν απάντηση». Στη συνέχεια, ενημέρωσαν τη λιμενική αρχή της Χορμοζγκάν σύμφωνα με τις νομικές διαδικασίες.

Τα 23 μέλη του πληρώματος είναι όλα στο πλοίο, διευκρίνισε. «Δεκαοχτώ μέλη, ανάμεσά τους ο καπετάνιος, είναι ινδικής εθνικότητας και οι άλλα πέντε είναι φιλιππινέζικης, λετονικής και ρωσικής εθνικότητας».

Το Λονδίνο είχε ανακοινώσει την Παρασκευή την κατάσχεση δύο πλοίων από το Ιράν. Ο βρετανός ιδιοκτήτης του δεύτερου πετρελαιοφόρου, του Mesdar, με σημαία Λιβερίας, είχε αναφέρει ότι ένοπλοι άνδρες είχαν ανεβεί στο πλοίο στη συνέχεια όμως αποχώρησαν και ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα και ασφαλή.

Μέσω του Στενού του Χορμούζ διακινείται το ένα τρίτο του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης παγκοσμίως.

Η περιοχή του Κόλπου και του Στενού του Χορμούζ βρίσκονται στο επίκεντρο μεγάλη γεωπολιτικής έντασης, μεσούσης της αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν ενισχύσει την εκεί στρατιωτική τους παρουσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,REUTERS,DPA

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή