ΚΟΣΜΟΣ

Συλλήψεις και θανατικές καταδίκες κατασκόπων της CIA ανακοίνωσε το Ιράν

Συλλήψεις και θανατικές καταδίκες κατασκόπων της CIA ανακοίνωσε το Ιράν

Την εξάρθρωση ενός δικτύου κατασκόπων και τη σύλληψη 17 Ιρανών πρακτόρων που εργάζονται για τη CIA, μερικοί εκ των οποίων έχουν ήδη καταδικαστεί σε θάνατο, ανακοίνωσε η ιρανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών, οι συλληφθέντες πραγματοποιούσαν συλλογή απόρρητων πληροφοριών για τη δραστηριότητα ζωτικών τομέων του ιρανικού κράτους, όπως η πυρηνική τεχνολογία και η Άμυνα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης, οι συλλήψεις των φερόμενων ως πρακτόρων έλαβαν χώρα κατά το διάστημα μεταξύ Μαρτίου 2018 και Μαρτίου 2019. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ορισμένοι από τους πράκτορες είχαν στρατολογηθεί ενώ επεδίωκαν την έκδοση βίζας, για να μεταβούν στις ΗΠΑ, πέφτοντας σε «παγίδα» που τους είχε στήσει η CIA.

Από την πλευρά του, με κοινοποίηση του στο Twitter, o Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαψεύδει την ιρανική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «περαιτέρω ψέματα και προπαγάνδα» από το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, τονίζοντας πως στους ιρανικούς ισχυρισμούς υπάρχει «μηδενική αλήθεια».

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της έκρυθμης κατάστασης που μαίνεται στις σχέσεις Ιράν – ΗΠΑ, ένα, χρόνο μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, και με τις εντάσεις στον Κόλπο να οξύνονται σταδιακά.