Γαλλία: Mηχανισμός αλληλεγγύης για το μεταναστευτικό

Γαλλία: Mηχανισμός αλληλεγγύης για το μεταναστευτικό

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες ότι 14 κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν στη δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης σχετικά με τη μετανάστευση. Μπροστά στην αποτυχία διαμόρφωσης κοινής πολιτικής των «27» στο ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά με δεδομένη την ανάγκη δράσης, η Γαλλία συγκάλεσε άτυπη έκτακτη διάσκεψη μεταξύ των αρμόδιων υπουργών 14 ευρωπαϊκών χωρών, των τεσσάρων συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν (Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία), του αρμόδιου επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, εκπροσώπων της Αφρικανικής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, του Διεθνούς Oργανισμού Μετανάστευσης, της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες του μηχανισμού στον οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος. Εκ μέρους της Ελλάδας, στη διάσκεψη έλαβε μέρος ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος. «Το διεθνές δίκαιο και ειδικά ο σεβασμός των προβλέψεών του για την έρευνα και τη διάσωση πρέπει να είναι πυξίδα και οδηγός μας», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος στην εισαγωγική του τοποθέτηση. «Από εκεί και πέρα, προκύπτει επιτακτικά η ανάγκη ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αλληλεγγύης, με κατανομή των βαρών που δυσανάλογα επωμίζονται οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή