Ισπανία: Για συγκυβέρνηση ετοιμάζεται η Αριστερά

Ισπανία: Για συγκυβέρνηση ετοιμάζεται η Αριστερά

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Πολύ κοντά στην πρώτη μετά τη δεκαετία του 1930 κυβέρνηση με τη συμμετοχή αριστερού κόμματος βρίσκεται η Ισπανία, όπου χθες ξεκίνησε η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ. Η συμμαχία Σοσιαλιστών – Ρodemos αναμένεται να αποσπάσει τη σχετική πλειοψηφία στη δεύτερη ψηφοφορία, που θα γίνει την Πέμπτη.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι διαθέτουν 165 βουλευτές, ενώ το αντίπαλο μπλοκ, Λαϊκού Κόμματος, Φιλελεύθερων και Ακροδεξιάς 150 βουλευτές, με την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών να βρίσκεται στις 176 έδρες. Θεωρείται απίθανο να συγκεντρώσει ο Σάντσεθ τις απαραίτητες 176 έδρες σήμερα, ενώ αντιθέτως, πολύ πιθανό είναι να συγκεντρώσει περισσότερες θετικές από αρνητικές ψήφους στη δεύτερη ψηφοφορία, μεθαύριο Πέμπτη. Προκειμένου να συμβεί αυτό, μία σειρά από κόμματα που εκπροσωπούν ισπανικές περιφέρειες πρέπει να επιλέξουν την αποχή. Οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής, τόσο με το Podemos όσο και με τα περιφερειακά κόμματα, συνεχίζονταν χθες, ενώ οι αναλυτές θεωρούσαν ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη.

Στην ομιλία με την οποία ζήτησε την εμπιστοσύνη της Βουλής, ο Σάντσεθ επέμεινε στην κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησής του, στα σχέδια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην ισότητα μεταξύ των φύλων. Απέφυγε να αναφερθεί στην Καταλωνία, ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει για μία ακόμη φορά από το Λαϊκό Κόμμα να διευκολύνει την εκλογή του, απέχοντας, προκειμένου να αποφευχθούν νέες εκλογές. Από την πλευρά του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos, ο Αλμπέρ Ριβέρα έκανε λόγο για «κυβέρνηση Φρανκενστάιν» και «συγκατοίκηση υπό το κράτος πανικού», ενώ κατηγόρησε τον Σάντσεθ ότι εξυφαίνει μυστικό σχέδιο για την Καταλωνία, από κοινού με το Podemos και τους αυτονομιστές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή