Ναυτική δύναμη στον Περσικό ζητεί το Λονδίνο

Ναυτική δύναμη στον Περσικό ζητεί το Λονδίνο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πιο κοντά στις θέσεις της Ουάσιγκτον ως προς το Ιράν μετατοπίστηκε χθες η Βρετανία, ζητώντας να αποσταλεί στον Περσικό Κόλπο πολυεθνική ναυτική δύναμη, που θα διασφαλίζει τη ναυσιπλοΐα έναντι «πειρατικών ενεργειών». Τον χαρακτηρισμό αυτό χρησιμοποίησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, για να περιγράψει τη δέσμευση από το Ιράν του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου «Stena Impero» την Παρασκευή.

«Με βάση το διεθνές δίκαιο, το Ιράν δεν είχε δικαίωμα να εμποδίσει τη διέλευση του πλοίου, πολύ περισσότερο να αναλάβει τον έλεγχό του. Συνεπώς ήταν ενέργεια κρατικής πειρατείας», είπε ο Χαντ. Στις 4 Ιουλίου, η Βρετανία είχε δεσμεύσει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Grace 1» στα στενά του Γιβραλτάρ. Οι μεν Βρετανοί υποστήριξαν ότι δεσμεύουν το «Grace 1» επειδή μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο προς τη Συρία, οι δε Ιρανοί ότι δέσμευσαν το «Stena Impero» λόγω παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ο Τζέρεμι Χαντ υποστήριξε ότι η νέα ναυτική δύναμη θα είναι «ευρωπαϊκή», αλλά «δεν θα αποκλείει τις ΗΠΑ». «Θα προσπαθήσουμε τώρα να συστήσουμε μια ναυτική αποστολή υπό ευρωπαϊκή ηγεσία, ώστε να υποστηρίξουμε την ασφαλή διέλευση πληρωμάτων και εμπορευμάτων στη ζωτικής σημασίας περιοχή», δήλωσε ο Χαντ, υποστηρίζοντας ότι η έλευση πολεμικών πλοίων από ευρωπαϊκές χώρες στα διεθνή ύδατα έξω από το Ιράν «δεν περιλαμβάνεται στην αμερικανική πολιτική άσκησης μέγιστης πίεσης στο Ιράν». «Ο λόγος είναι ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν», συμπλήρωσε ο Βρετανός υπουργός.

Οι ΗΠΑ έχουν τροφοδοτήσει την κλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις με το Ιράν, αποσυρόμενες από την πυρηνική συμφωνία, ενώ στις 30 Ιουνίου ζήτησαν επισήμως τη δημιουργία μιας τέτοιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης στον Περσικό. Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι του είναι όλο και πιο δύσκολο να φανταστεί μια συμφωνία με το Ιράν. «Η οικονομία τους είναι νεκρή και θα γίνει πολύ χειρότερη. Το Ιράν είναι τελείως μπάχαλο!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Τwitter. Είχε προηγηθεί η δημοσίευση από το Ιράν των φωτογραφιών των –κατά τους Ιρανούς– πρακτόρων της CIA που φέρονται να στρατολόγησαν 17 Ιρανούς πολίτες, οι οποίοι έχουν συλληφθεί. «Κι άλλα ψέματα» σχολίασε ο Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή