Κλιμακώνεται η βία στο Χονγκ Κονγκ

Κλιμακώνεται η βία στο Χονγκ Κονγκ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται οι ανησυχίες για κλιμάκωση της βίας πέρα από τον έλεγχο των Αρχών στο Χονγκ Κονγκ, μετά τη σοκαριστική επίθεση δεκάδων άγνωστων μασκοφόρων εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους σε κεντρικό σταθμό του μετρό της πόλης, το βράδυ της Κυριακής. Φορώντας άσπρες μπλούζες και κράνη και κραδαίνοντας ρόπαλα και λοστούς, το πλήθος επιτέθηκε αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών και περαστικών, στον σταθμό της περιοχής Γιουέν Λονγκ, στο βορειοδυτικό Χονγκ Κονγκ, σε ένα περιστατικό με ξεκάθαρο παρακρατικό χαρακτήρα. Δεκάδες άτομα, ανάμεσά τους αρκετοί δημοσιογράφοι, καθώς και ένα μέλος της Βουλής του Χονγκ Κονγκ, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, ενώ τη Δευτέρα πολλοί βουλευτές σχολίασαν αρνητικά το γεγονός ότι η αστυνομία άργησε να φθάσει στο σημείο της επίθεσης. Το βίαιο επεισόδιο ακολούθησε ύστερα από ένα νέο κύμα κινητοποιήσεων στο Χονγκ Κονγκ κατά ενός αμφιλεγόμενου κυβερνητικού νομοσχεδίου, το οποίο θα επιτρέπει την έκδοση πολιτών της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα προκειμένου να δικαστούν εκεί. Οι διαδηλωτές έχουν πλέον διευρύνει τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση, ζητώντας άμεσες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ενώ μια ριζοσπαστική πτέρυγα του κινήματος προέβη σε βανδαλισμούς και επιθέσεις με μπογιά εναντίον κυβερνητικών κτιρίων την Κυριακή.

Μετά τη σοκαριστική επίθεση στο Γιουέν Λονγκ, πολλοί ακτιβιστές εκφράζουν φόβους ότι οι διαμαρτυρίες εισήλθαν σε μια φάση που περιλαμβάνει την εμπλοκή κακοποιών στοιχείων για εκφοβισμό των διαδηλωτών. Δεκάδες τραυματίες επανέλαβαν την πεποίθησή τους πως οι επιτιθέμενοι ήταν όργανα εγκληματικών οργανώσεων της κινεζικής μαφίας, γνωστές ως «Τριάδες», ενώ διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι η βία ενθαρρύνθηκε από υποστηρικτές της κυβέρνησης και αγνοήθηκε από την τοπική αστυνομία.

«Δεν νομίζω ότι απλοί πολίτες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια τόσο οργανωμένη επίθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λαμ Τσεουκτίνγκ, ο φιλοδημοκράτης νομοθέτης που έπεσε θύμα της βίαιης επίθεσης και χρειάστηκε να κάνει 18 ράμματα. Από την πλευρά της, η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, καταδίκασε τόσο τους βανδαλισμούς όσο και την επίθεση στον σταθμό του Γιουέν Λονγκ, λέγοντας πως «η βία θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερη βία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή