Κίνα: Απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός Λι Πενγκ, γνωστός ως «χασάπης του Πεκίνου»

Κίνα: Απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός Λι Πενγκ, γνωστός ως «χασάπης του Πεκίνου»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο πρώην Κινέζος πρωθυπουργός Λι Πενγκ, ο οποίος έμεινε κυρίως γνωστός για την αιματηρή καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης της Πλατείας Τιενανμέν το 1989, η οποία τον άφησε γνωστό στη συλλογική μνήμη ως «χασάπη του Πεκίνου».

Παρότι υπηρέτησε σε πληθώρα κορυφαίων αξιωμάτων του κινεζικού κρατικού μηχανισμού κατά τις δεκαετίες του '80 και του '90, τα γεγονότα των πρώτων ημερών του Ιουνίου του 1989 τον στιγμάτισαν, καθώς εκατοντάδες άοπλοι πολίτες έπεσαν νεκροί από τα πυρά του κινεζικού στρατού (ορισμένοι απολογισμοί κάνουν λόγο ακόμη και για 2.500 νεκρούς), σοκάροντας όλη την υφήλιο. Ο ίδιος αργότερα είχε χαρακτηρίσει τη βίαιη καταστολή «απαραίτητη».

Στη νεκρολογία του στη μνήμη του Λι, το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua τονίζει ότι κατά τη φοιτητική εξέγερση του 1989, ο πρώην πρωθυπουργός «είχε λάβει τότε απαραίτητα μέτρα, ώστε να σταματήσει τις ταραχές και την αντεπαναστατική βία». Το κινεζικό κράτος αποφεύγει επιμελώς οποιαδήποτε αναφορά στους νεκρούς της 4ης Ιουνίου 1989 κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών. 

Ο Λι Πενγκ θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος πίσω από την επιλογή της βίαιης καταστολής, έχοντας κηρύξει με τηλεοπτική εμφάνιση του στρατιωτικό νόμο από τις 20 Μαΐου σε ορισμένες περιοχές του Πεκίνου, ώστε να πλήξει το τεράστιο φοιτητικό κίνημα που είχε βγει στους δρόμους από τον Απρίλιο, ζητώντας πολιτικές ελευθερίες και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Κίνα: Απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός Λι Πενγκ, γνωστός ως «χασάπης του Πεκίνου»-1

Μία μαθήτρια κρατάει ένα πλακάτ με μία καρικατούρα του Λι Πενγκ πίσω από ένα απαγορευτικό σήμα, κατά τη διάρκεια της μεγάλης φοιτητικής εξέγερσης της Πλατείας Τιενανμέν, την 24η Μαΐου 1989. (AP Photo/Vincent Yu)

Τελικώς, δύο εβδομάδες αργότερα, τα ανώτατα κλιμάκια του Κομμουνιστικού Κόμματος αποφάσισαν απο κοινού τη λύση των τανκς και του στρατού. Τον κεντρικό ρόλο του Λι σε αυτή την απόφαση αποδεικνύει μία σειρά διαρρέοντων επίσημων εγγράφων του ΚΚΚ, γνωστών ως «Tiananmen Papers», στα οποία ο τότε πρωθυπουργός εμφανίζεται να πιέζει τον γενικό γραμματέα Ντενγκ Ξιαοπίνγκ να προχωρήσει με τη «σκληρή» λύση.

Παρ' όλα αυτά, στο εσωτερικό της Κίνας ο Λι έχει μείνει περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του στον εκσυγχρονισμό της κινεζικής οικονομίας, ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για τη σημερινή ανάδειξη της χώρας σε παγκόσμια υπερδύναμη. Σύμφωνα με το Xinhua, «ο Λι υπήρξε ένα εκπληκτικό μέλος του ΚΚΚ, ένας αφοσιωμένος κομμουνιστής μαχητής και ένας εξαιρετικός προλετάριος επαναστάτης και πολιτικός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή